Ystävätoiminta voi tuottaa paljon iloa. Kuva: Joonas Brandt, SPR.

Ystävätoiminta voi tuottaa paljon iloa. Kuva: Joonas Brandt, SPR.

Ystäviä tarvitaan

18.1.2023

Tomi Olli

Kaikki tarvitsevat ystäviä. Siitä huolimatta kaikilla ei ole ystäviä, vaikka niin haluaisi. Asiaan on saatavilla apua esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan parista. Ystävätoiminnan kautta kohtaavat kätevästi niin ystävää etsivät kuin ystäväksi vapaaehtoisena lähteneet.

SPR:n sosiaalitoiminnan suunnittelija Varpu Salmenrinne sanoo Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan olevan antoisaa ja monipuolista.

- Ystävätoiminnan vapaaehtoisena sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa aikaasi sen verran kuin haluat. Vapaaehtoisen ystävän tärkein ominaisuus on kyky kuunnella ja olla läsnä. Yhteinen ajanvietto voi olla kahvittelua, ulkoilua tai jokin mielekäs harrastus.

- Voitte yhdessä miettiä, kuinka haluatte tavata. Ystävätoiminnan myötä syntyy siteitä yli ikä- ja kulttuurirajojen, ja yhteinen ajanvietto rikastuttaa myös vapaaehtoisen ystävän elämää, Salmenrinne sanoo.

 

Monia rooleja

SPR:n ystävätoiminnassa voi toimia ystävänä moneen suuntaan: omaishoitoperheessä, vanhuksen, maahanmuuttajan, mielenterveyskuntoutujan, nuoren tai vammaisen ystävänä.

- On myös mahdollista toimia vankilavierailijana, verkkoystävänä, ystävärenkaassa, ikäihmisten virkistystoiminnassa, vapaaehtoisena sairaalassa tai vanhainkodissa sekä vapaaehtoisten ohjaajana tai kouluttajana

Ystävätoimintaan pääsee mukaan osallistumalla ystävätoiminnan peruskurssille.

- SPR:n ystävätoiminnan verkkosivuilta voi lukea lisää ystävätoiminnasta, sen eri muodoista ja vapaaehtoisten sekä yksinäisten kokemuksista.

- Sivuston tapahtumakalenterin avulla voit löytää sinulle sopivan ystäväkurssin. Jos et löydä tapahtumakalenterista sinulle sopivaa ystäväkurssia, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi verkkosivujemme kautta. Otamme sinuun yhteyttä ja opastamme eteenpäin, Salmenrinne opastaa.

 

Ympäri Suomen

Ystävää etsivät voi ottaa yhteyttä Punaisen Ristin ystävävälitykseen. Apua on saatavilla ympäri Suomea.

- Ottamalla yhteyttä paikalliseen välitykseen, voi tiedustella ystävää itselle tai läheiselle. Välitykset ovat paikallisosastojen vapaaehtoisten organisoimia, mistä syystä aukioloajat ja yhteydenottotavat vaihtelevat.

- Kaikki välityksessä käsiteltävät tiedot ovat luottamuksellisia, niiden osalta toimitaan Suomen Punaisen Ristin ystävävälityksen ohjeistuksen mukaan.

Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät SPR:n nettisivulta https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/apua-yksinaisyyteen/  Verkkoystävän, jonka kanssa käydään keskusteluja anonyymisti sähköpostin ja viestintäsovelluksien avulla saa jättämällä sähköisen ystäväpyynnön: punainenristi.fi/verkkoystava

« Takaisin