Moottoripyöräilyssä koetaan olevan erityistä viehätystä, jota ei muissa kulkumuodoissa ole. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Moottoripyöräilyssä koetaan olevan erityistä viehätystä, jota ei muissa kulkumuodoissa ole. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Yli puolet motoristeista pitää jatkokoulutusta tärkeänä

14.5.2020

Liikenneturvan tuoreeseen moottoripyöräkyselyyn vastanneista yli puolet pitää tärkeänä, että moottoripyöräilijät osallistuisivat jatkokoulutukseen säännöllisesti. Motoristien jatkokoulutus onkin erityisesti esillä Liikenneturvan osastolla viikonvaihteen MP-messuilla.

Liikenneturva toteutti syksyllä laajan moottoripyöräilykyselyn*, jonka tuloksista selviää, että monet motoristit kaipaavat tietojensa ja taitojensa päivitystä. Yli puolet kyselyyn vastanneista (55 %) pitää tärkeänä, että moottoripyöräilijät osallistuisivat jatkokoulutukseen säännöllisesti. Joka toinen vastaaja (50 %) vastaavasti uskoo, että lisäämällä moottoripyöräilijöiden ajo-opetusta ja jatkokoulutusta parannettaisiin motoristien turvallisuutta. Eniten tarvetta koulutukseen tai viestintään koettiin ennakoinnista, moottoripyörän hallinnasta sekä näkymisestä eli siitä, miten parhaiten auttaa autoilijoita havaitsemaan itsensä ajoissa.

”Kaikille tienkäyttäjille, myös motoristeille, tekisi varmasti hyvää päivittää osaamistaan. Moottoripyörän kuljettajan omalla toiminnalla on suuri merkitys onnettomuuksien lopputulokseen myös niissä tapauksissa, joissa motoristi ei ole ollut pääaiheuttaja. Moottoripyörä on fiksu laite, kun sitä ei käytä väärin. Siksi moottoripyöräilijän tärkein turvallisuusvaruste onkin motoristi itse”, summaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Lisäksi valtaosa kyselyyn vastanneista (93,5 %) pitää hyvien turvavarusteiden käyttöä itsestään selvänä osana moottoripyöräilyä. Asianmukaiset ajovarusteet ehkäisevät vammoja ja niiden vakavuutta. Kypärä on tietysti olennaisin, lisäksi tärkeää on suojata erityisesti rinta-alue.

”Vaikuttaa siltä, että teillä kulkee valveutunutta moottoripyöräkansaa. Motoristit ymmärtävät hyvin sen, että turvallisuus on paljon muutakin kuin pyörän hallintataitoa. Turvavarusteiden tärkeydestä on puhuttu paljon kautta aikojen, ja hienoa nähdä, että niiden merkitys on kirkas. Parannettavaa on toki aina, sillä esimerkiksi rintasuojaa kertoi käyttävänsä joka kymmenes vastaaja. Toisaalta vielä kymmenisen vuotta sitten niitä ei ollut juuri kellään”, pohtii Vuoristo.

« Takaisin