Pirkanmaan Hyvinvointialueen pelastustoimi on aina valmiudessa 24/7, kertoo palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen. Taustalla komea kuusi, mikä muistuttaa myös joulunajan valaistuksesta ja palojen ennaltaehkäisystä.

Pirkanmaan Hyvinvointialueen pelastustoimi on aina valmiudessa 24/7, kertoo palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen. Taustalla komea kuusi, mikä muistuttaa myös joulunajan valaistuksesta ja palojen ennaltaehkäisystä.

Vuodenvaihteen juhlinta lisää paloturvallisuus- ja onnettomuusriskejä

20.12.2023

Huolellinen valmistautuminen ehkäisee onnettomuuksia

Vivi Triballi

Vuodenvaihde juhlineen tuo riskit esiin. Paloturvallisuudesta ja juhlinnan aiheuttamien onnettomuuksien ennaltaehkäisystä huolehtiminen on hyvä aloittaa ajoissa. 

Pirkanmaan pelastuslaitos vastaa pelastustoimen järjestämisestä koko Pirkanmaan alueella, kaikkiaan 23 kunnassa. Paloasemia Pirkanmaalla on 63, joista 24/7 -valmiudessa 16. Henkilöstöä on kaikkiaan noin 700. Pelastuslaitos vastaa myös oman alueensa valvonnan ja onnettomuuksien ehkäisyn tehtävistä. Jarkko Jääskeläinen Tampereelta, toimii johtavana palotarkastajana ja asumisturvallisuustiimin vetäjänä.

  • Asumisturvallisuustiimi vastaa Pirkanmaalla muun muassa paloriskitarkastusten suorittamisista ihmisten kotona. Paloriskitarkastuksilla reagoimme muilta viranomaisilta tulleisiin ilmoituksiin, joissa on herännyt huoli asumisen paloturvallisuudesta. Muita vastuualueita ovat myös palon tutkinta, turvallisuusviestintä ja paloturvallisuuden itsearviointi kerros-, ja rivitaloissa, selvittää Jääskeläinen.

Vuoden 2022 aikana hälytystehtäviä alueella oli yhteensä 66 342.

  • Pelastustoimelle kiireisin kuukausi oli elokuu, rauhallisin huhtikuu. Vilkkain viikonpäivä oli lauantai ja rauhallisin sunnuntai, kertaa Jääskeläinen tilastoja.

Vaikka joulusta ei voi sanoa, että se olisi kiireisintä aikaa, tilastoissa näkyy erilaisten onnettomuustyyppien kohonnut osuus.

  • Esimerkiksi kynttilöistä lähteneiden palojen määrä on joulun aikaan suurempi kuin muina aikoina.

Joulun- ja uudenvuodenaika vaatii huolellisuutta

On seikkoja, joihin palotarkastaja kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota vuodenvaihteen juhlinnassa.

  • Jouluna lämmitetään jouluruokia ja saunotaan perheen ja vieraiden voimin. On hyvä muistaa huolehtia lämmityksen turvallisuudesta ja välttää ylipitkiä lämmitysaikoja puulämmitteisissä saunoissa. Rakenteet voivat kuumentua vaarallisen paljon kun lämmitetään tavallista suurempiin lämpötiloihin ja hyvinkin pitkiä aikoja. Alkoholilla on myös suomalaisessa juhlassa oma vahva roolinsa, joka valitettavasti näkyy myös onnettomuuksissa ja paloissa. Aikaisimpien vuosien valossa jopa 70 % palokuolemista on tapahtunut ihmisille, jotka ovat alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena, valottaa Jääskeläinen.

Myös puilla lämmittämisessä on omat riskinsä.

  • Tulisijoja käytettäessä on hyvä muistaa nuohouksen asianmukainen hoitaminen. Asunnoissa nuohotaan kerran vuodessa ja vapaa-ajan kiinteistöissä kolmen vuoden välein.

Turvallisuusvinkkinä takan lämmittäjille Jääskeläinen kehottaa kiinnittämään huomiota siihen miten asioita tehdään.

  • Polttamalla tulisijassa puhdasta kuivaa puuta, voi huolehtia siitä, että hormi pysyy mahdollisimman siistinä ja takaa hyvän vedon. Pelti tulee sulkea vasta, kun hiillos on kokonaan hiipunut. Näin voi varmistaa, ettei tulisijasta pääse huoneilmaan myrkyllistä häkää. Häkävaroitin on myös hyvä hankinta tiloihin, joissa on tulisija, listaa Jääskeläinen.

Aivan liian monessa asuinrakennuspalossa, johon pelastuslaitos on hälytetty, ei kohteessa ole ollut palovaroitinta tai se ei ole hälyttänyt tulipalon syttyessä.

  • Testaa palovaroitin ja hanki niitä riittävästi, neuvoo Jääskeläinen, sillä suurimmat syyt hälyttämättömyyteen ovat hänen mukaansa vältettävissä säännöllisellä testaamisella ja vaihtamalla vanha varoitin uuteen viimeistään 10 vuoden sisällä.

Mikään laki ei estä asentamasta enemmän varoittimia kuin minimin eli 1 per 60 neliötä.

  • Pelastuslaitos suosittelee varoitinta myös jokaiseen makuuhuoneeseen. Palovaroitin tulee asentaa kattoon. Kaapin päälle pölyttymään jätetty palovaroitin ei välttämättä reagoi savuun tarpeeksi nopeasti.

Sähköisiä valonlähteitä joka lähtöön

Monet polttavat pimeimpinä aikoina erilaisia sähkövaloja. Jääskeläisen mukaan Suomessa myydyistä sähkölaitteista pitäisi löytyä CE-merkintä ja laitteiden turvallisuudesta vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

  • Suomessa laitteita testataan ja valvotaan tarkasti. Lähtökohtaisesti sähkölaitteet ovat hyvin turvallisia. Kaikkia laitteita voidaan kuitenkin käyttää ohjeiden vastaisesti tai sellaiseen tarkoitukseen, johon laite ei ole tarkoitettu. Jos sähkölaite on tarkoitettu vain sisäkäyttöön, se ei sovellu ulos, muistuttaa Jääskeläinen.

Kannattaa siis välttää tuotteita joiden alkuperä ei ole tiedossa ja josta puuttuu CE-merkintä. Myös latauksia kannattaa valvoa.

  • Lataus tulee tehdä aina valvotusti, asiaan kuuluvalla laturilla, valmistajan ohjeiden mukaan, huomioiden myös latauspaikka.

Perheen pienimmätkin voivat lisätä riskejä mikäli huomio on muualla.

  • Lapsiin ja lemmikkeihin liittyy arvaamattomuustekijöitä, joista osaan on helppokin puuttua. Yleisimpinä tulee mieleen lieden tai saunan kytkeminen päälle, lasten tulitikkujen tai sytyttimen käyttö tai valvomattomat kynttilät. Lieden lapsiturvaratkaisut estävät vahingossa levyn päälle menemisen eikä lieden läheisyydessä kannata säilyttää palavaa materiaalia. Ruokapakkaus tai talouspaperi rulla voi olla kohtalokas jos liesi kytkeytyy vahingossa päälle, tietää kokenut palotarkastaja.

Kaikkein tärkeimpänä on varmasti valvonta ja riskien tunnistaminen ja poistaminen kotioloissa.

Kun juhlapyhiä on tulossa, on liikenteessäkin vaaranpaikkoja enemmän.

  • Juhlapyhien aikaan ruuhkaantuvassa liikenteessä on omat riskinsä. Suurimpina riskeinä näkisin kiireen ja kuskin ajokunnon. Matkaan kannattaa siis lähteä varaamalla oikeasti aikaa. Myös reittivalinta ja lähtöaika kannattaa valita mahdollisimman joustavasti. Väsyneenä ei myöskään kannata ajaa. Sanomattakin on selvää, ettei alkoholin vaikutuksen alaisena ajeta.

 Jokainen liikenteessä liikkuva on myös velvollinen auttamaan, kun tulee onnettomuuspaikalle.

  • Omasta autosta olisi hyvä löytyä onnettomuuden varalle ainakin huomioliivi, varoituskolmio, sammutin ja ensiapulaukku. Puhelimeen ladattava 112-sovellus helpottaa ja nopeuttaa onnettomuuspaikan paikannusta. Pysähtymispaikka ja näkyvyys on hyvä huomioida siten, ettei itse aiheuta lisäonnettomuutta, muistuttaa Jarkko Jääskeläinen ja toivottaa kaikille turvallista joulun- ja vuodenvaihteen aikaa.

« Takaisin