Kansantanssiyhtye Vinteliska.

Kansantanssiyhtye Vinteliska.

Vinteliska vuoden 2020 eteläpohjalainen Speliyhtye

7.11.2019

Suomen kansanmusiikkiliiton teemana vuodelle 2020 on Tanssiinkutsu, kansanomaiset tanssit. Myös Eteläpohjalaiset Spelit Kansanmusiikkiyhdistys ry nimesi sen omaksi teemakseen. Tulevan vuoden Speliyhtyeeksi nimetyn kuortanelaisen Kansantanssiyhtye Vinteliskan valinta osui sopivasti samoihin raameihin.

Vinteliska on Kuortaneen Ylijoen Nuorisoliiton aikuisten kansantanssiryhmä, joka on toiminut noin 40 vuotta. Vuonna 1978 Tuula ja Raimo Loukola aloittivat perinteisten kansantanssien ohjaamisen Kuortaneen kansalaisopistossa. Ylijoen Nuorisoliiton puitteissa tanssiohjelmistoon mukaan tulivat pian myös Eero Kalliolahden vetämät kruunuhäätanssit. Nimi Vinteliska, joka on yksi kruunuhäätansseista, otetiin ryhmän käyttöön vuonna 1988.

  • Merkittävää on, että koko toimintamme ajan meillä on ollut ”elävät pelimannit”. Kun 1980-luvun alkupuolella Markku Lepistö lähti Kuortaneelta suureen maailman opiskelemaan, ryhtyi Esa Märijärvi hanurillaan ”hyppööttämään” meitä. Anneli Aho tuli mukaan viulunsa ja joskus 2-rivisen kanssa kuluvalla vuosituhannella. Myös FolkKanat -lauluyhtye on ollut viime vuosina usein laulamassa esityksissämme, Tuula Loukola kertoo.

« Takaisin