Veeti Tuovinen ja Jere Hakola ovat sukulaisia, joita yhdistää niiden siteiden lisäksi harrastus, joka on kolmen vuoden aikana vienyt hiukan eri puolille Suomea. Veeti kisaa vielä tämän vuoden kokonaan nuoret-luokassa, sillä hän täyttää 18 vuotta vasta joulukuun lopulla. Kuva: ksk

Veeti Tuovinen ja Jere Hakola ovat sukulaisia, joita yhdistää niiden siteiden lisäksi harrastus, joka on kolmen vuoden aikana vienyt hiukan eri puolille Suomea. Veeti kisaa vielä tämän vuoden kokonaan nuoret-luokassa, sillä hän täyttää 18 vuotta vasta joulukuun lopulla. Kuva: ksk

Veeti Tuovisen lähitavoite on nuorten jm-mestaruus 2021

10.2.2021

Karisamuli Korpela, teksti ja kuva

Kauhajokelainen Veeti Tuovinen aloitti kilpailu-uransa jokamiesluokassa vuonna 2018 eli heti kun täytti sääntöjen määräämät 15 vuotta. Luokkana oli luonnollisesti nuoret, jossa hän kilpailee vielä tämän vuoden tappiin asti, sillä synttäreitään tuo nuorimies viettää joulukuun loppupuolella. Ensi vuonna ajetaan siis yleisessä ja silloin hän pääsee kokeilemaan myös, kuka on suvussa lajin herra ja hidalgo, sillä enonsa Jere Hakola on kisannut yleisessä jo vuosikausia. Kaksikko onkin tullut jokamieskisoista tutuksi, sillä he ovat kisanneet pääsääntöisesti samalla autolla paria poikkeusta lukuun ottamatta. Systeemi on toiminut hienosti, sillä Jere on hoitanut samalla kilpailumatkojen kuljettajapestin siviililiikenteen seassa.

Veetin jokamiesura alkoi siis vuonna 2018, ja paikkana oli heti kovan tason kilpailu, eli Asfalttikunkku Kemorassa Vetelin UA:n isännyydessä. Bemarilla kisannut nousi välieriin asti, mutta putosi kaaviosta lähtönsä viidentenä. Jokkisura oli kuitenkin korkattu, se oli tärkeintä. Seuraavaksi Lapualla ajetussa nuoret-naiset-etuveto/kardaani (EVK) SM-kilpailussa hän pääsi jo finaalin makuun ajaen B-finaalissa viidenneksi ja oli näin lopputuloksissa luokan yhdeksäs. Kisa oli ensimmäinen takatuuppari Fiatilla ja merkille on sen jälkeen oltu uskollisia. Karviassa Veeti joutui keskeyttämään jo alkuerässään ja Honkajoella kävi samoin A-finaalissa, johon nousi ajokaaviossa siis ensimmäisen kerran.

Vuodelta 2019 merkitään ensimmäiseksi Jeren sijoitus Härmän SM-kilpailusta, jossa hän oli kahdestoista. Se oli uransa paras ainakin toistaiseksi tuon tason tsempaloista. Veeti puolestaan aloitti kauden Härmän kansallisessa, jossa sai vain Fiatin vaihteiston sököksi. Karviassa kisatiin Nu-Na_EVK -SM-kilpailu, jossa Veeti ajoi sunnuntaille jatkoon. Keräilyerässään hän oli kuitenkin neljäs, ja kun kolme parasta pääsi jatkoon, oli kisa siinä. Kotikisassa Sotkassa (IKH-JM) Veeti oli kuudes, ja Karvian kansallisessa eteen tuli keskeytys. Porin SM-esikilpailussa Jere ajoi B-finaalissa palkinnoille, mutta Veetillä oli ongelmia, sillä kytkin hajosi heti ensimmäisessä lähdössä.  Siinä noin pääsääntöisesti vuoden 2019 saldoa.

Viime vuonna ajettiin jostain syystä koko maassa hyvin nuukin. Karviassa kuitenkin kisattiin ja siellä Veeti oli keskeyttäen viides ja Jere sijoituserän kolmantena kolmastoista. Honkajoella Fiatin motto hajosi Veetin ajovuorolla, mutta hän oli silti sijalla 17. Karstulassa Veeti ajoi Mikko Salon Fiatilla vihdoin upeaan, odotettuun voittoon. Kotikisassa hän oli ylivoimaisesti A-finaalin johdossa, kunnes sortui asfaltilla sladiin ja auto sammui siihen paikkaan.  Kauden päätteeksi Käytiin vielä Kouvolassa, jossa Veeti voitti alkuerän, oli välierässä toinen ja A-finaalissa kolmas. Jere puolestaan voitti alkuerän ja välierän, mutta putosi kaaviosta semin viitosena, kun kaveri auttoi puskemalla. Toisaalta koko laitos oli kaput moto ja vaihdelaatikko etunenässä puhumattakaan sileäksi menneestä hammastangosta. Silti siitä tehtiin tasan yksi ostotarjous ja se matkasi rannikon ruotsalaisille.

Jeren ja Veetin sukulaiskimppa ei ole yleensä sukutaustaisena jokamiesluokassa perin harvinaista. Noita sukulaisten tai perheen yhteisomistuksia on melko paljon ja yleensä sopukin säilyy.                                            - Kyllä tässä on pärjätty ilman isompia konfliktia ja autojen rakentelussakin on oltu asialla molemmin puolin. Kuinka sitten jatkossa, kun Veeti saa kortin ja pääsee omillaan kisapaikoillekin, sitä ei tiedä kukaan. Itse voisin kyllä jo hiukan himmata, mutta näkee nyt, kertoo Jere Hakola. Se eno, joka kisaa siskonpojan kanssa.

« Takaisin