Vedon jokeri Janne Mäkelä ja pelinjohtaja Tomi Niskanen pyrkivät punomaan kaudelle kultaisen päätöksen.

Vedon jokeri Janne Mäkelä ja pelinjohtaja Tomi Niskanen pyrkivät punomaan kaudelle kultaisen päätöksen.

Vedon lyöjätykki hamuaa kultaa

12.8.2021

Tomi Olli

Vimpelin Vedon jokeritykki Janne Mäkelä, 40, johti viime viikonloppuna miesten Superpesiksen lyöjätilastoa komealla saldolla 6+66. Vuosina 2011 ja 2013 lyöjäkuninkaaksi kruunattu Mäkelä ei kuitenkaan pidä kolmatta titteliä tavoitteena.

- En ole ajatellut sitä millään tavalla, sillä kaikki tekeminen tapahtuu joukkueen etu edellä. Toki meriittejä on mukava sitten aikanaan muistella, mutta kesken kauden ei ole sellaisten pohdintojen aika, Mäkelä toteaa.

Meriittejä vetolaisella riittää, sillä lyöjäkuninkuuden lisäksi palkintokaapissa on kolme SM-kultaa, viisi hopeaa ja kolme pronssia. Hänet on myös valittu kertaalleen Vuoden jokeriksi sekä pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Lyötyjä juoksuja miehelle on kertynyt runkosarjassa, pudotuspelissä ja karsintaotteluissa reilut 1350 ja tuotujakin reilusti yli 100.

- Lukemat ovat lukemia. Nyt tärkeintä on taistella tämän kauden mestaruudesta. Samalla asialla on kuitenkin useita muita joukkueita, tämän kauden pudotuspeleistä tulee varmasti todella tiukkoja.

- Meillä on ollut myös monenlaisia ongelmia kokoonpanon suhteen. Toivottavasti saamme kaikki miehet mukaan kauden tärkeimmillä hetkillä, Mäkelä pohtii.

 

Kokemuksen opeilla

Vetolainen aloitti pesäpallon alle kouluikäisenä, suurin innoittaja asiaan oli hänen Hannu-isänsä. Yksi juniorivuosien muisto on ylitse muiden.

- Leireillä oli mukava syöksyillä suihkun lattioilla, Mäkelä nauraa.

Pääsarjadebyytin hän teki vuonna 2002 vieraskentällä Kankaanpäässä. Vuosien aikana tutuiksi tulivat kaikki muut pelipaikat paitsi kopparin tontti sekä lukkarin rooli.

- Pääasialliseksi jokeriksi siirryin vuonna 2008, minkä jälkeen olen keskittynyt vain lyöntihommiin.

Lyöjäjokerilta vaaditaan aina lyömään astuessa onnistumisia. Mäkelä sanoo kokemuksen auttavan paineiden käsittelyssä.

- Vuodet ovat tuoneet tullessaan rauhallisuutta ja asioiden laittamista oikeisiin raameihin, sillä jokeriksi ei kasveta vuodessa tai kahdessa.

- On myös muistettava, että ennen kuin minä pääsen kotiuttamaan, vaaditaan onnistumisia myös monilta muilta, eli tämä on koko joukkueen peli.

Ikävuosien lisääntyminen vaatii myös yhä enemmän fyysisesti, se näkyy Mäkelän tekemisessä.

- Näillä vuosilla on oltava aiempaa tarkempi treenaamisen, palautumisen ja levon suhteen. Olen löytänyt tähän hyvän tasapainon omaa kehoa kuuntelemalla.

- Treenaamisessa suuri motivaattori ovat nuoremmat pelaajat, sillä töitä on tehtävä kovasti pysyäkseni heidän mukanaan. Samalla nautin todella paljon nähdessäni heidän kehittyvän ja pyyhältävän ohitse.

« Takaisin