Miikka Karilainen, Risto-Matti Rautio, Marko Karilainen ja Arttu Asunmaa liikkeen näyttelytiloissa.

Miikka Karilainen, Risto-Matti Rautio, Marko Karilainen ja Arttu Asunmaa liikkeen näyttelytiloissa.

Vauhtia vapaa-aikaan Karilaiselta Ähtäristä

25.11.2021

Moottorikelkat ja mönkijät liikkeen pääartikkeleita

Taisto Järvinen

Maailmalla valtoimenaan vellova pandemia teki temppujaan vähän jokaisella elämänalueella. Häiriötekijöitä ilmaantui myös ähtäriläisen Karilainen Oy:n toimintasektorille, jonka päällimmäistä osaamista ovat vauhdikkaaseen vapaa-aikaan ja hyötykäyttöön liittyvät tuotteet. Tähän vuodenaikaan Karilaisen kaupankäynnin sesonkeja tekevät mönkijät ja moottorikelkat sekä niihin liittyviin oheistuotteet.

Marko Karilainen sanoo moottorikelkkojen kaupankäynnin olleen niin sujuvaa, kuin se kuluvan vuoden aikana saattoi olla. Kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa.

  • Pientä ongelmaa kelkkojen saatavuudessa on edelleen, mutta nyt näyttää paremmalta. Tehtaat olivat pääsääntöisesti kolme kuukautta suljettuna, ja komponenttipula oli yleismaailmallinen. Tuotteiden kysyntä ei tuolloin juurikaan hyytynyt. Tuotantovajetta puretaan nyt hyvää vauhtia.
  • Hyväluminen viime talvi ruokki moottorikelkkailua, ja lisäsi kelkkojen kysyntää. Myös pandemia on osaltaan vaikuttanut siihen, että ihmiset ovat aktivoituneet harrastamaan. Voidaankin sanoa, että kauppa on käynyt olosuhteet huomioiden ihan hyvin.
  • Liikkeestämme löytyy vielä jonkin verran uusia kelkkoja kaikista tyypeistä, jopa heti toimituksiin. Uusia on myös tulossa lisää lähiaikoina, Marko Karilainen evästää.

Karilainen Oy:n käytettyjen kelkkojen kauppa on myös sujunut. Marraskuun lopulla, jolloin lunta ja kelkkailukelejä oikeasti odotellaan, saisi käytettyjä kelkkoja olla tarjolla nykyistä enemmän.

Moottorikelkkojen mallisto uudistuu suurelta osin vuosittain. Uutuuksista voidaan mainita vaikka moottoripuolelle tuleva Rotax 2T Turbo.

Jo pitkään kestosuosikkeja olleet 600 kuutiosenttimetrin koneella varustetut sporttikelkat pitävät edelleen pintansa. Kotoisilla leveysasteilla ei liiemmin umpilumenkelkkoja tarvita, kun ajetaan merkityillä reiteillä.

Mönkijän kyyti käy joka kelille

Mönkijöiden tilanne on saman tyyppinen kuin kelkkojen, eli menekkiä olisi ollut enemmän kuin tavaraa on ollut tarjolla. Nyt on onneksi vihreää valoa näkyvissä ja saatavuus paranee, joskin komponenttipulan ja siitä johtuvien toimitusongelmien vaikutukset heijastuvat ilmeisesti vielä tulevaankin kauteen.

Miikka Karilainen näkee ihmisten kiinnostuneen mönkijän hankkimisesta osaltaan myös harrastuksen tarpeesta korvaamaan väliin jääneitä ulkomaan matkoja.

  • Selkeästi on havaittavissa kopillisten 2 - 4 henkilön mönkijöiden osuuden kasvaneen jopa siinä määrin, että kaupastamme lähes puolet on kopillisia mönkijöitä. Kopillisten mönkijöiden osuus tulee kasvamaan edelleen myös maahantuojan mukaan.
  • Koppimönkijät varustellaan pääsääntöisesti lämpöhytillä, lukituksella, penkinlämmittäjillä ja lukittavalla tavaralaatikolla. Yleisimmin niihin hankitaan kesä- ja talvirenkaat, kuten autoihin.

Lämpöhytillä varustettu koppimönkijä on hintaluokkaa noin 20 000 euroa. Laiteen arvo säilyy suhteellisen hyvin. Ajallaan huollettuna se on toimintavarma, turvallinen ja käytössä taloudellinen.

Perusmönkijöiden (ATV-laitteiden) kaupankäynti tulee ilmeisesti pysymään hyvin tasaisena. Perusmönkijöiden mallisto on laaja, 450 – 1000 kuutiosenttimetrin koneineen. Suosikki on 570 kuutioinen ATV. Valittavana on yksi- ja kaksipaikkaiset mönkijät. Yleisimmin hankittuja lisävarusteita perusmönkijöihin ovat puskulevy ja metsäkärry.

Enintään 60 km/h kulkevaa mönkijää saa ajaa T-ajokortilla. Yli 60 km/h liikkuvien kuljettajilta vaaditaan henkilöauton ajokortti.

Reilut neljä vuotta Karilainen Oy:n moottorikelkkojen ja mönkijöiden huollossa ja töiden vastaanotossa työskennellyt Arttu Asunmaa sanoo syksyn olleen hyvin työllistävää aikaa.

  • Uusien kelkkojen ja mönkijöiden laittaminen luovutuskuntoon on päällimmäinen työrupeama. Myös käytettyjen laitteiden huoltoja tehdään ennen ajokauden alkua. Teemme Ski-Doon, Lynxin ja Can-amin merkkihuollot, joista merkittävästi on takuuajan huoltoja.
  • Työtä antavat myös vaihdokit, jotka mennään läpi ja varmistetaan niiden kunto.

 

Karilainen Oy

Kisällintie 1

63700 Ähtäri

042 47501

www.karilainen.fi

« Takaisin