Pidä pelivaraa sopivalla tilannenopeudella ja kunnon turvavälillä. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Pidä pelivaraa sopivalla tilannenopeudella ja kunnon turvavälillä. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Varaudu syyshaasteisiin

3.10.2019

Syksyn liukkaat ajokelit ovat jo tulleet tutuiksi ympäri Suomen. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes joka kolmas on joutunut vaaratilanteeseen autoiltuaan liukkaalla tai huonolla kelillä. Tilannenopeus ja turvaväli auttavat, kun edessä ovat seuraavat yöpakkaset.

Etelässäkin on jo saatu syksyn ensimmäiset maistiaiset kylmistä öistä ja aamuista. Vaikka sää nyt hieman lämpeneekin, on silti hyvä varautua seuraaviin yöpakkasiin. Tiet voivat muuttua liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä sitä. Pelkkä ilman jäähtyminenkin voi saada tienpinnat paikoin petollisiksi. Liukasta kuuraa voi muodostua ilman sateitakin, jos ilma on tarpeeksi kosteaa kylmetessään.

”Liukasta voi olla erityisesti paikoissa, jotka ovat jäätymiselle alttiita. Tällaisia ovat esimerkiksi sillat, mutkat, peltoaukeiden notkelmat ja varjopaikat, jotka voivat olla koko päivänkin jäässä, vaikka muualla olisi sulaa”, kuvailee Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Yli puolet (56 %) Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista kokee huonolla kelillä ajamisen haastavaksi. Lähes joka kolmas (31 %) vastaaja kertoi puolestaan joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen, kun oli ajanut autoa liukkaalla tai huonolla kelillä.

”Erityisen huonolla kelillä kannattaa miettiä, voisiko ajamista siirtää tuonnemmaksi tai kulkea vaikkapa työpaikalle julkisilla kulkuvälineillä. Jos rattiin on kuitenkin mentävä, on ennakointi avainroolissa. Kunnon turvavälillä ja tilanteeseen sopivalla nopeudella saa lisää pelivaraa”, ohjeistaa Savolainen.

« Takaisin