Juha Kaartisella ja Kaisa Kaiholalla on hetki istahtaa ison remonttiponnistuksen jälkeen.

Juha Kaartisella ja Kaisa Kaiholalla on hetki istahtaa ison remonttiponnistuksen jälkeen.

Vanha pappila Hetki Ähtärissä on rauhoittumisen tyyssija

11.7.2019

Taisto Järvinen

Kiireiselle ihmiselle on hyväksi pysähtyä ja antaa aikaa itselle

Ähtärin 145 vuotta vanha pappila on kokenut melkoisen kunnostuksen ja uudistumisen. Useita vuosia tyhjillään ollut vankka, kokonaispinta-alaltaan 730 neliömetrin hirsirakennus on nyt yritys nimeltä Vanha pappila Hetki. Talon seinien sisällä on yhdeksän hotellihuonetta, kahvila ja lahjatuotemyymälä Pikku Putiikki.

Vanha pappila Hetki Oy:n yrittäjät Kaisa Kaihola ja Juha Kaartinen ovat laittaneet ideapankin toiminaan ja hihat heilumaan. Tiedon vanhan pappilan myynnistä he ovat saaneet joulukuussa 2017. Kauppakirja on kirjoitettu viime vuoden elokuun puolivälissä, ja ensimmäiset majoittujat yrityksessä ovat olleet kahdeksan kuukautta myöhemmin.

  • Tavoitteenamme oli toteuttaa vanhan pappilan sisustus vanhaa kunnioittaen ja ajan tasalla olevaksi. Jätimme vanhaa hirsiseinää esille niissä kohdin, jossa se oli hyvä seinäpinnaksi jättää. Myös muuta vanhaa pintaa ja esineistöä jätimme mahdollisuuksien mukaan.
  • Kalustehankinnoissa olimme kriittisiä ja tarkkoja. Hotellihuoneiden sängyt ovat korkeatasoisia. Jokainen huone on yksilöllinen ja sisustettu nimen ja teeman mukaisesti. Huoneiden nimistä mm. Runoilijan kulma, Kesäyön unelma, Romanssi, Sininen hetki tai Kulkurin kulma viestivät osaltaan tyylistä, sisustussuunnittelijan koulutuksen käynyt Kaisa Kaihola sanoo.

Vanhan rakennuksen kunnostus- ja saneeraustyössä tulee aina yllätyksiä. Vanhassa pappilassa yllätys oli se, miten paljon vanhoja ja arvokkaita rakenteita oli hävitetty. Esimerkiksi pönttömuurit ja kaakeliuunit ja vanha leveä lankkulattia olivat pois.

Vanha pappila Hetken kunnostus on kuitenkin ollut yrittäjille kokonaisuutena positiivinen kokemus. Kuiva talo ja talon perusrakenteet kunnossa, on jokaisen remontoijan unelma. Ihmisten myötämielinen asenne ja kannustus ovat olleet heille tietynlainen varavoimala. Ihmisten kiinnostuksesta hanketta kohtaan kertoo sekin, että Turusta lähdetään vuokra-autolla katsomaan vanhan pappilan uutta kukoistusta.

Omasta kiinnostuksesta ja kiintymyksestä Ähtärin vanhaan pappilaan on oivana osoituksena Kaisa Kaiholan toteamus: Talo valitsi minut, en minä taloa.

Olin tien päässä – uutta piti löytyä

Kaisa Kaihola oli käynyt läpi työuupumuksen toisen palveluksessa. Hän oli tien päässä ja tiesi, että paluuta entiseen ei ole. Piti löytää uusi suunta. Etuovesta se suunta aukeni, löytyi unelmien kohde ja ideat alkoivat sinkoilla.

  • Haluamme asiakkaiden ja kaikkien ihmisten näkevän ja kokevan Vanha pappila Hetken kohtaamisen-, pysähtymisen- ja levonpaikkana. Merkittävä osa kävijöistämme on majoitusasiakkaita. 99 prosenttisesti he sanovat nukkuneensa paremmin kuin kotona.
  • Rauhallinen ympäristö, hyvä huoneilma, hyvät vuoteet ja hengittävä hirsitalo luovat hyvät kehykset rauhoittumiseen.

Vanha pappila Hetki ei suuresta jo tehdyn työn määrästä huolimatta ole täysin valmis.

- Rakennamme rantasaunan. Tavoitteena on ottaa sauna käyttöön tulevan syksyn aikana. Rantaan tulee laituri josta pääsee talvella uimaan avantoon. Sub-lautoja hankimme tänne, lisäksi tulee jotain hankintoja lasten hyväksi.

- Suunnitelmiin kuuluu suorittaa eräopaskoulutus. Luotamme siihen, että ihmiset kaipaavat hiljaisuutta ja koskemattoman luonnon rauhaa. Ulkomailta tulevat matkailijat osaavat arvostaa luontoa ja rauhallisuutta. Me emme sitä ilmeisesti näe tai huomaa, kun luonto on aina lähellä, Juha Kaartinen pohtii.

Vanha pappila Hetki Oy

Kiertotie 4, 63700 Ähtäri

045 630 1399

www.vanhapappilahetki.fi

(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

« Takaisin