Vaihto-oppilaat viettivät pikkujoulua Onnenkivessä

5.12.2023

Vaihto-oppilasjärjestö AFS:n Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistys kokoontui juhlimaan pikkujouluja Ravintola Onnenkiveen marraskuussa lähes sadan ihmisen voimin. Paikalla oli vaihto-oppilaiden perheenjäseniä, tukihenkilöitä ja järjestön vapaaehtoisia. Paikallisyhdistyksen alueelle on saapunut yhteensä 17 vaihto-oppilasta ympäri maailmaa. Vaihto-oppilaat käyvät lukiota ja ovat 15–18-vuotiaita. Tänä lukuvuonna vaihto-oppilaita on Indonesiasta, Japanista, Chilestä, Italiasta, Ranskasta, Saksasta, Belgiasta ja Tsekistä. Vaihto-oppilaat saapuvat elo-syyskuussa kouluvuoden alkaessa. Alueen vaihto-oppilaista viisi on puolen vuoden mittaisessa vaihdossa, ja heillä vaihto loppuu tammikuussa. 12 vaihto-oppilasta viipyy koko lukuvuoden, ja he lähtevät takaisin kotiin kesäkuussa, kun kouluvuosi on takana.

Vaihto-oppilaat elävät Suomessa ihan tavallista arkea. He käyvät lukiota normaalisti muiden mukana ja opiskelevat alusta alkaen suomeksi. Vaihto-oppilailla on harrastuksia ja omia menoja kuten kenellä tahansa ikätoverilla.

  • Koulunkäynti on välillä vaikeaa, kun käännämme ensin läksyt omalle äidinkielellemme, teemme tehtävät ja käännämme ne sitten takaisin suomeksi. Tämän takia välillä joutuu käyttämään aika paljon aikaa opiskeluun iltaisin. Koulussa olemme saaneet hyvin kavereita ja opettajat ovat auttavaisia. Iltaisin meillä on harrastuksia ja viikonloppuisin tapaamme kavereita ja vietämme aikaa perheen kanssa. Monet meistä haluavat käydä Lapissa ja tutustua eri paikkoihin vuoden aikana, vaihto-oppilaat kertovat.

Isäntäperheeksi sopii perhe, joka haluaa avata kotinsa oven lisäksi sydämensä uudelle perheenjäsenelle. Tärkeintä on avoin asenne ja positiivinen suhtautuminen monimuotoisuuteen.  Parhaimmillaan vaihto-oppilastoiminnassa edistetään maailmanrauhaa ja lisätään eri kulttuurien välistä ymmärrystä.

  • Keväällä saamme tietää Suomeen saapuvat vaihto-oppilaat ja uusia isäntäperheitä tarvitaan. Isäntäperhe tarjoaa vaihto-oppilaalle majoituksen ja ruoan, muut kulut vaihto-oppilas maksaa itse. Haemme perheitä, jotka haluavat tutustua erilaiseen kulttuuriin ja ovat avoimia, mukavia ja ihan tavallisia. Meidän järjestömme kautta voi myös lähteä vaihtoon eri puolille maailmaa. Annamme mielellämme asiasta lisätietoja, ja parhaiten tietoa löytää meidän nettisivuiltamme www.afs.fi, Rohkeasti mukaan vaan, rohkaisee paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Teija Hentunen.

« Takaisin