Vaasan automuseon motorsportin tekijät kiittävät näyttelykalustojen omistajia ja näyttelyvieraita seitsemän vuoden yhteisestä taipaleesta.

Vaasan automuseon motorsportin tekijät kiittävät näyttelykalustojen omistajia ja näyttelyvieraita seitsemän vuoden yhteisestä taipaleesta.

Vaasan automuseon motorsport kiittää – legendat lähtivät

7.1.2021

Vaasan automuseon tiloissa vuoden 2014 näyttelykaudella ensimmäistä kertaa esillä ollut ja kesäkaudelle 2015 laajentunut motorsport-näyttely eli ansiokkaat seitsemän vuotta automuseon toisessa kerroksessa.

  Viime elokuulla päättynyt vuoden 2020 näyttelykausi oli automuseon motorsport-osaston viimeinen kattava läpileikkaus suomalaiseen autourheiluun vuosikymmenten varrelta. Sopimus motorsport-näyttelyn tekijöiden kanssa päättyi viime syksynä, eikä automuseota hallinnoiva yhdistys ollut halukas laajan motorsport-osaston ylläpitoon.

  -Olen ollut tekemässä automuseon motorsport-näyttelyitä alusta alkaen. Jokaiselle kesälle on hankittu uutta nähtävää. Kaikkea näyttelyissä mukana ollutta kalustoa en heti edes muista, mutta eri autojen määrä liikkuu 60 – 100 välillä. Näyttelyssä on ollut esillä monia niin rallin kuin ratapuolenkin autoja, joita koko maailmasta löytyy vain muutamia.

  -Lisäksi osastoa on täydennetty autourheiluun eri tavoilla liittyvällä oheismateriaalilla, sadoilla autojen pienoismalleilla, alan kirjallisuudella ja muulla tavaralla, sanoo monipuolisen Abarth-osaston aikanaan Vihdin Nummelasta Vaasan siirtänyt Reijo Vikman.

 

Uuden aika

  Automuseon motorsport-osaston kaluston tasoa on kuvannut se suomalaisittain harmillinen tosiasia, että moni näyttelyssä esillä ollut kisapirssi on matkannut Vaasasta suoraan laitteen uudelle omistajalle. Määränpäät ovat olleet Eurooppalaisissa autokokoelmissa tai uudella mantereella saakka.

  Motorsport-näyttelyn aikakaudella Vaasan automuseon kävijämäärät ovat olleet reippaassa kasvussa. Ja miksi eivät olisi olleet. Usealta vuosikymmeneltä viime vuosituhannen puolelta saakka autourheilun eri lajeja edustaneet kisalaitteet ovat olleet ainutlaatuinen kokoelma koko Suomen museokartalla.

  -Kaikki loppuu kuitenkin aikanaan ja on järkevää siirtyä uusiin haasteisiin, sanoo automuseon toiminnasta vastaavan Vaasan veteraaniautoseuran puheenjohtaja Matti Maartonen palstallaan seuran jäsenlehdessä.

  Joitakin motorsport-näyttelyn autoista on palaamassa takaisin omien aikakausiensa kalustoilla järjestettäviin kilpailuihin ja muutamat laitteet ovat löytämässä paikkansa näyttelyistä muualta Suomesta. Legendat lähtivät, mutta ehkä piankin ne löytyvät uuden, pysyvän ja monipuolisen yleisöä palvelevan ”varikon”.

 

                                                                              Teksti ja kuva: JiiVee Korpela

« Takaisin