Lea Seppä viimeisenä työpäivänä Markku ja Kaisa Toivosen seurassa. Kuvassa edessä kotitossuja, joita Lea tulee käyttämään tulevaisuudessa enemmän.

Lea Seppä viimeisenä työpäivänä Markku ja Kaisa Toivosen seurassa. Kuvassa edessä kotitossuja, joita Lea tulee käyttämään tulevaisuudessa enemmän.

Unelmatyötä kenkien parissa

18.11.2015

Lea Seppä viimeisenä työpäivänä Markku ja Kaisa Toivosen seurassa. Kuvassa edessä kotitossuja, joita Lea tulee käyttämään tulevaisuudessa enemmän.

Lea Sepän eläkevuodet Nahkapaikasta alkavat kiitollisella, mutta hieman haikealla mielellä

Taisto Järvinen

Aktiivisen työuran päättyminen ja siirtyminen eläkevuosien viettoon on monille kaksipiippuinen juttu. Siirtymistä eläkkeelle toisaalta odotetaan, toisaalta tutkaillaan ennakkoon hieman epävarmoin miettein. Keskimäärin asia menee niin, että kivan työpaikan jättäminen on haikeampaa kuin työn, joka maistuu pakkopullalta.

Lähes koko työuransa kenkien parissa työtä tehnyt alavutelainen Lea Seppä siirtyi eläkkeelle Nahkapaikasta Tuurista. Hänen ajatuksensa eläköitymisestä olivat kaksijakoiset.

  • Työ kenkien parissa on ollut unelma-ammatti. Alavudella olin Mäkisen ja Järvisen kenkäliikkeiden palveluksessa vuodesta -72 vuoteen -94, josta lähtien Nahkapaikka Tuurissa on ollut työnantajani. Jo ennen kenkäkaupan työvuosiani olin kaupan alalla.
  • Runsaat 43 vuotta työtä kenkien parissa on ollut upea näköalapaikka kaupan alalle ja sen kehitykseen sekä kenkien muotiin ja valtavasti laajentuneisiin valikoimiin. 70-luvun alussa oli lähinnä kesä- ja talvikenkiä. Kengät olivat paljolti ruskeita tai mustia. Nyt on todella paljon valikoimaa; malleja ja värejä.
  • Nahkapaikassa olen tehnyt työtä lähinnä naisten kenkien osastolla. Työ, työnantaja ja työkaverit ovat aivan ihania, siksi jään kaipaamaan työympäristöä, mutta onneksi he toivovat näkevänsä minut vierailijan ja asiakkaan roolissa. Upea juttu on ollut olla mukana ostomatkoilla Euroopassa ja vähän kauempana.

Lea Seppä myöntää, että hän ei viimeisenä työpäivänä vielä oikein tajua, että työ Nahkapaikassa on tehty. Eläkkeelle hän olisi päässyt jo vuosi aikaisemmin, mutta on kiitollinen ja tyytyväinen viimeisestä puolesta vuodesta huikeasti laajentuneessa Nahkapaikan liikkeessä. Kuluvan vuoden loppuosan hän on vuosilomalla. Virallisesti eläkepäivät alkavat 1.1.2016.

Palveluammatti oli minun juttuni

Lea Seppä sanoo varsinaisen työuransa jälkeen, että palveluammatti oli hänelle oikea työnkuva. Työkuvioiden muutokset ja Nahkapaikan huikeat laajennukset ovat tuoneet työhön sopivasti uutta ilmettä ja uusia haasteita.

  • Työssä pitää olla haasteita, jotta työ on mielekästä. Haaste voi olla se, että löytää asiakkaalle sopivat ja hänen käyttöönsä oikeat kengät. Palveluun tyytyväinen asiakas tuottaa hyvän mielen.
  • Aina ei toki kaikki voi mennä täysin nappiin, niinpä kritiikki asiakkaalta on joskus paikallaan, jotta ei luule itsestään liikoja.
  • Oman haasteensa työhön on tuonut myös kenkämuoti. Asiakkaat ovat nimittäin tänä päivänä hyvin muotitietoisia, kun netti, alan lehdet ja lehtimainonta tuovat muodin kotisohvalle. Minulla on ollut hyvä tilaisuus tutustua muotiin jo hieman ennakkoon ostomatkojen aikana.

Perinteiseen kysymykseen, miten aiot eläkepäiväsi viettää, on Lealla vastaukset valmiina.

  • Meillä on kaksi lastenlasta 3- ja 9-vuotiaat tytöt. Heidän kanssa tulen viettämään aikaa huomattavasti enemmän. Pojan perhe on muutenkin ykkösjuttu.
  • Toinen tärkeä tekeminen on lenkkeily aviomieheni Pentin kanssa. Kesällä pyöräilemme ja muulloin teemme lenkit kävellen. Myös Lapin hiihto- ja vaellusretket ovat tärkeitä.
  • Joku uusi harrastus voisi tulla ohjelmiin, mutta se ei ole vielä tarkemmin hahmottunut.
  • Kiitollinen olen siitä, että saan jäädä eläkkeelle suhteellisen terveenä. Pyrin vaalimaan terveyttä lenkkeilyn, ravinnon ja tasapainoisen elämän keinoin, kiteyttää Lea.

« Takaisin