Vuosimallia -60 oleva Ford Thunderbird 7,0 litran V8 koneella on Kari Siltalan silmäterä.

Vuosimallia -60 oleva Ford Thunderbird 7,0 litran V8 koneella on Kari Siltalan silmäterä.

Työ on pitänyt virkeänä

23.9.2015

Työ on pitänyt virkeänä,

sanoo 45 vuotta kauppaa tehnyt Kari Siltala. Kuusikymppinen mies tykkää edelleen työstään.

Vuosimallia -60 oleva Ford Thunderbird 7,0 litran V8 koneella on Kari Siltalan silmäterä.

Taisto Järvinen

Tuurin kauppias Kari Siltalasta voisi sanoa, että mies on omalla alallaan. Neljän ja puolen vuosikymmenen uralla kauppiaana ei maali ole näköpiirissä. Mikäpä on kaupantekoa jatkaessa, kun Kari Siltala tykkää työstään, vuosikymmenien kokemusta alalta tarvitaan ja asiakkaat kyselevät ”vanhempaa päällikköä”, mikäli mies ei paikalla ole.

  • En ole koskaan kokenut väsymystä työhöni. Työ on pitänyt virkeänä, eikä ongelmia ajankäytön suhteen ole ilmaantunut. Tykkään myyntityöstä ja siitä, että näkee tyytyväisiä asiakkaita.
  • Varsinaisessa myyntityössä on vaatekaupan alaa ajatellen sekin hyvä puoli, että näkee mahdollisimman läheltä sen, mitä kansa haluaa. Siinä kuulee asiakkaiden toiveet suorana palautteena.
  • Eläkkeelle jäämisen suunnitelmia ei ole. Jos jäisin pois töistä, niin millä ihmeellä saisin aikani kulumaan, pohtii viime viikonvaihteena 60 vuoden ikään ehtinyt Kari.

Kari Siltalan työrupeama on alkanut keväällä -70 heti, kun Töysän peruskoulusta on päästötodistus käteen annettu. Nuorimies tuli kesätöihin isänsä liikkeeseen, ja niin on kesätöitä jatkunut. Vuonna -88 Kari osti Veljekset Siltalan vaatetusliikkeen ja toimi liikkeen peräsimessä vuoteen 2011, jolloin nuorempi polvi otti varsinaisen vetovastuun.

Muutoksia vaatekaupassa

Kari Siltala sanoo vaatekaupan olleen helpompaa 70 – 90-luvuilla, jolloin toppatakkeja ja talvivaatteita ylipäätään sai myydä lokakuulta lähtien. Nyt kausia on lähes puolitusinaa, ja EU:n myötä ovat tilanteet muuttuneet.

  • Hyvä henkilökunta ja palvelu ovat meidän valtteja kaupanteossa. Etenkin yli 50 vuoden ikäset asiakkaat arvostavat palvelua. Näinhän se on, että asioiden arvostus muuttuu tietyissä ikävaiheissa.
  • Vaatteiden pitää sopia ostajan päälle, ja me myymme sopivia vaatteita. Silloin myös myyjä saa hyvän mielen, kun asiakas tykkää ostoksesta.

Vaatetusliikkeen alalla pitää pysyä ajan hermolla, ja mallistoa pitää uudistaa. Siltalan näkökulmasta on tärkeää, että kotimaisia tuotteita on tarjolla mahdollisuuksien mukaan. Euroopassa valmistettuja suositaan, ja Kauko-Idän vaatteita pidetään tarjolla mahdollisimman vähän.

  • Asiakkaille ei vaatteita tyrkytetä, vaan he saavat katsella rauhassa. Mikäli asiakkaalla on ajatus ja kysymyksiä, niin viemme hänet sopivien vaatteiden luo.
  • Suomen talous pitää saada nousuun ja ihmisille innostunut ja iloinen ilme. Toiveeni on positiivisuus ja tunnelma kuin kevät olisi 12 kuukautta vuodesta, on Karin evästys.

Harrastukset suolana

Irtaantuminen arjen rutiineista on tärkeää, jotta jaksaa arjessa. Kari Siltalan harrastusmaailma on sen verran moni-ilmeinen, että tekemistä löytyy.

Vanhemmat autot ja mopot sekä taide ja Lapin vaellukset ovat Kari Siltalan harrastuksia. Liikunta ilman konevoimia on viime vuosina saanut Karista uuden harrastajan. Ensin maastohiihto ja uudempana lajina pyöräily kiehtovat miehen mieltä. Kokemuksia on kertynyt myös jo yli 100 kilometrin pyöräilystä.

  • Terveys on koko elämän ydinjuttu. Terveyttä tässä on oppinut arvostamaan yhä enemmän, kiteyttää Kari Siltala.

« Takaisin