Ari Kujalan tuulimylly on taas toimintakuntoinen.

Ari Kujalan tuulimylly on taas toimintakuntoinen.

Tuulimylly henkii historiaa

9.9.2015

Tuulimylly henkii historiaa

Ari Kujalan tuulimylly on taas toimintakuntoinen.

Tomi Olli

Lappajärven Itäkylässä Ari Kujalan omistuksessa oleva vanha tuulimylly on saanut uudet siivet ja on jälleen toimintakuntoinen. Idean myllyn ehostukseen Kujala sai juteltuaan liminkalaisen  restauroijakisälli Ari Anttilan kanssa.

- Pohdittuamme asiaa aikamme päätin, että nyt laitetaan tuulimylly kuntoon. Arilla oli asiassa suuri rooli muun muassa uusien siipien suhteen, Kujala kertoo.

Kujalan tuulimylly on rakennettu todennäköisesti 1900-luvun alussa. Nykyiselle paikalleen se siirrettiin vuonna 1981, milloin mylly myös entisöitiin. Tuulimylly on vuosien saatossa nähnyt useita sukupolvia. Siellä on luonnollisesti jauhettu monenlaista viljaa niin leivän kuin makeammankin suuhunpantavan leivontaan.

- Kyllähän menneet ajat nousivat mieleen kunnostuksen yhteydessä. On myös ihailtava sen ajan rakennusmiesten taitoja, sillä kaikki on tehty käsipelillä.

- Myllyn sisäseinissä on kirjoitettuna ja kaiverrettuna monia nimiä sekä vuosilukuja. Voi vain arvailla mitä kaikki tarkoittavat. Niitä katsellessa saa mielikuvituksenkin helposti liikkeelle, Kujala pohtii.

Kujala haluaa kunnostetulla tuulimyllyllä tehdä kunniaa menneille ajoille ja muistuttaa niiden arvokkuudesta.

- Koen tärkeänä säilyttää tällä tavalla historiaa jälkipolville. Takavuosien perintöä täytyy vaalia eri tavoilla, muuten se jää helposti unohduksiin. Tuulimyllyä voikin tulla meille tutkailemaan, jos vain ilmoittaa asiasta etukäteen, Kujala toteaa.

Kujalan tuulimyllyssä tullaan syksyn aikana jauhamaan viljaa ainakin kotikäyttöön.

- Aivan ehdottomasti, kun se kerran on toimintakuntoinen. Täytyyhän minun varmistaa, että vaimolla on riittävästi jauhoja pullan leivontaan, tuulimyllymies hymyilee.

 

« Takaisin