Molemmissa sykkii adrenaliini, sanoo autourheilua harrastava, kätilöksi valmistuva Martina Backfält.

Molemmissa sykkii adrenaliini, sanoo autourheilua harrastava, kätilöksi valmistuva Martina Backfält.

”Tuu kattoon mun kisoja”, sanoo Martina Backfält

16.5.2019

Rata-ajon SM-sarjan 1600 -luokassa on muista luokista poiketen totuttu näkemään useita naiskuljettajia. Samalla kaavalla startataan myös tulevaan SM-kauteen. Vaasassa opiskeleva, alaveteliläinen Martina Backfält (23) iskee V1600 -luokassa tavoitteena kärkipään sijoitukset.

  Hondaa käskevä Backfält oli viime kauden avauksessa Hämeenlinnassa V1600 -luokan kärkijoukoissa. Viikonlopun jälkimmäisestä startista napsahti viides sija. Sen jälkeen kaudesta irtosi vain ”kevyitä” pisteitä.

  -Vauhtiajoissa Seinäjoella auto meni romuksi heti ensimmäisessä lähdössä. Kanssakilpailija antoi pienen töötin takakulmaan. Siitä lähdettiin molemmat päin betonikaidetta, jota kaatui kymmeniä metrejä, muistaa Martina sadekelin kisan.

  -Seuraavassa osakilpailussa uusi moottori ei toiminut kunnolla. Loppukaudesta tuli sen verran pisteitä, että sijoituin sarjassa yhdeksänneksi.

  Nyt viidenteen kauteensa V1600 -luokassa lähtevä alaveteliläinen avaa alkavan kauden tavoitteitaan.

  -Tälle vuodelle toivon parempia kisoja. Kun olen ajanut jo näin kauan, niin eikö se homma jossakin kohdassa ala mennä paremmin. Toivottavasti heti ensimmäinen viikonloppu tuo hyvät sijoitukset, Martina järkeilee.

 

Adrenaliiniä veressä

  Martina sai ensimmäisen oman autonsa kun ikää oli vasta 8 vuotta. Ajolinjat tulivat tutuksi perheen omistaman autohajottamon tiluksilla, kun vaivoin 240-sarjan Volvon tuulilasista peltotien nähnyt Martina kesytti hevosvoimia.

  -Aina minä olin sillä Volvolla ajamassa. Omalla pellolla oli paljon tilaa kurvailla. Yritin ajaa joskus Karting-autollakin, mutta se ei oikein innostanut. Volvo oli hieno auto, mutta isä ajoi sen paskaksi Kemoralla. Volvo meni ihan tötteröksi. Ensimmäisen V1600 -luokan Hondan sain kun olin 17-vuotias, Martina muistaa.

  Rata-autoilua vapaa-aikanaan harrastava neito valmistuu syksyllä kätilöksi. Martina näkee tulevassa ammatissaan ja kilvanajossa paljon yhteistä.

  -Kätilön työssä tarvitaan adrenaliinia samalla tavalla kuin motorsportissa. Molemmissa pitää keskittyä täysillä juuri siihen tiettyyn hetkeen. Muuta ei voi silloin ajatella, Martina pyöräyttää.

   SM-turneella kisaviikonlopun varikkotoimista vastaa oma tuttu porukka.

  -Isä hoitaa auton ja eno on kisoissa mekaanikkona. Joku pitäisi vielä tulla lisää, Martina vinkkaa.

  -Reilun viikon päästä Jurvan Botniaringiltä käynnistyvällä kaudella Martinaa odottaa myös omat jäsentenväliset kapinat. Poikakaveri Nico Ahlbäck kilpailee samassa luokassa.

  -Kuinka käy. En tiedä, mutta tuu kattoon mun kisoja, niin sinäkin tiedät. Jos et pääse paikalle, niin seuraa facebookkia kohdasta Martina Backfält Racing.

 

                                                                              Teksti ja kuva: JiiVee Korpela

« Takaisin