Hätäpuheluja varten kannattaa puhelimeen ladata maksuton Suomi112-sovellus. Sovelluksen kautta soittaessa näkee hätäkeskus suoraan soittajan sijainnin.

Hätäpuheluja varten kannattaa puhelimeen ladata maksuton Suomi112-sovellus. Sovelluksen kautta soittaessa näkee hätäkeskus suoraan soittajan sijainnin.

Turvallisuutta ja varautumista

31.8.2022

Tomi Olli

 Aisapari järjestää syksyn aikana 72 tuntia -varautumiskoulutuksia. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä kylien, yhdistysten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa. Samalla perehdytään turvallisuuden suunnitteluun myös yhteisötasolla. Aisaparin Kylille-hankkeen koordinaattori ja kyläturvallisuuskouluttaja Päivi Kultalahti sanoo koulutuksille olevan selkeä tilaus.

- Poikkeukselliset sääolot ja rauhaton maailmantilanne ovat lisänneet kiinnostusta omaehtoista varautumista kohtaan, koulutukset vastaavat omalta osaltaan tähän asiaan.

 Varautumiskoulutuksia on viimeisen vuoden aikana toteutettu jo parikymmentä. Seuraavat kuusi kurssia pidetään syys-lokakuussa yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa: tiistaina 13.9. Alahärmä, Alaviitalan käräjätalo, torstaina 15.9. Evijärvi Vasikka-ahon monitoimitalo Sopula, tiistaina 20.9. Kauhava Huhmarkosken kylätalo, torstaina 22.9. Kortesjärvi Purmojärven koulu, tiistaina 27.9. Lappajärvi Tarvolan Rantatupa ja torstaina 29.9.Ylihärmä Pakan kylätalo.

Kaikille avoimet tilaisuudet alkavat iltakuudelta

Maksuttomilla kursseilla annetaan neuvoja kotivaraan ja omatoimiseen varautumiseen häiriötilanteissa. Koulutuksen kesto on vajaat kaksi tuntia ja se soveltuu kaikille kylille sekä yhdistyksille esimerkiksi kokousillan lisäohjelmaksi tai jonkin muun tapahtuman ohjelman osaksi.

 Turvallisuuspäivä Kauhavalla

 Lauantaina 17.9. pidetään kylän turvallisuuspäivä Kauhavan Ruotsalan monitoimihallilla. Päivä aloitetaan kahvituksella kello 13. Mukana on Aisaparin Kylille-hankkeen lisäksi elvytysopastusta sydäniskurilla, kouluttajana Anne Kettula Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeesta.

 Kylille-hankkeessa tuotettuun kylän turvallisuussuunnitelmaan voi tutustua kylille.net-sivun materiaalipankissa. Sieltä voi imuroida myös turvatauluja luontokohteisiin tai kylätalojen ilmoitustauluille.

- Niitä on saatavana myös Aisaparin toimistosta sekä tapahtumista tapahtumista valmiiksi laminoituina. Kun taulun alaosaan merkitään kohteen osoite tai koordinaatit, onnistuu avun hälyttäminen tarvittaessa paikalle vieraammaltakin kävijältä, Kultalahti toteaa.

« Takaisin