Alajärven Ville Hautamäki aloitti Tunturirallissa neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden tavoittelun. (Kuva: AKK / Taneli Niinimäki)

Tunturirallissa sekuntitaistelu viime metreille saakka

18.1.2023

Rallin seitsemän osakilpailua käsittävän SM-sarjan ensimmäisen osakilpailun, Arctic Lapland -rallin yleiskilpailun voitto ratkesi vasta viimeisen erikoiskokeen viimeisillä metreillä. Alavuden Teemu Asunmaa puristi tutummin Tunturirallin nimeä kantavan Rovaniemen kaksipäiväisen rallin voiton 1,5 sekunnilla ennen Juha Saloa. Tunturirallin voitto oli Asunmaan ralliuran neljäs.

Tunturirallia hallitsi alussa rallin MM-sarjan ovia kolkutellut Jari Huttunen, joka toisena rallipäivänä upotti rallipirssinsä kahdesti hankeen ja menetti pelin. Piikkipaikalle nousi moninkertainen rallin Suomen mestari, Juha Salo 2,9 sekunnin erolla Asunmaahan. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Asunmaan riisti johtopaikan Salolta 0,6 sekunnilla. Yleiskilpailun ja SM1 -luokan voitosta kampittaneet Asunmaa ja Salo kisaavat Skoda Fabia R5 -ralliautoilla.

Viimeinen, yli 31-kilometrinen kiirustaival, oli kahden konkarin, Salon ja Asunmaan ottelu. Lähimmät uhkaajat olivat liki 2 minuutin takamatkalla. Asunmaan kantti kesti ja mies oli pätkällä 0,9 sekuntia Saloa nopeampi ja kuittasi rallin voiton 1,5 sekunnilla. Tuon eron tekemiseen oli kahden päivän aikana tarvittu 11 erikoiskoetta, joille kertyi mittaa yhteensä liki 236 kilometriä.

-Nyt oli tiukka kisa. Juha pisti kisan jännäksi. Tämä on hankala kisa ja kokemuksesta on paljon hyötyä, myhäili neljännen kerran poronsarvien kanssa Rovaniemeltä kotiutunut Asunmaa.

Hautamäki pitelemätön – tiimipisteissä piikkiin

Alajärven Ville Hautamäki jatkoi samalla tahdilla, mihin lopetti viime kauden, joka toi miehelle kolmannen peräkkäisen SM2 -luokan Suomen mestaruuden. Uuden luokkajaon myötä Hautamäki kilpailee Mitsubishillä nyt SM5 -luokassa. Hautamäen kartturiksi tälle kaudeksi on pestautunut lapualainen Toni Raiski.

Alajärveläinen tuuppasi luokkansa pohja-ajan kaikille ensimmäisen kisapäivän viidelle erikoiskokeelle. Toisena päivänä muutkin luokan kuljettajat saivat nimensä pätkäpohjien listaan. Hautamäelle kirjattiin vielä yhdet pohjat ja luokkavoitto matkasi Alajärvelle 26,6 sekunnin erolla ennen toiseksi ehtinyttä Konsta Saarista.

-Kieltämättä kisa oli haastava, rengasvalinnat eivät osuneet nappiin ja toiseksi viimeisellä käytiin vähän penkassakin, paketoi Hautamäki tuntureiden kierron.

Hautamäen edustama jurvalainen Co-Motorsport -tiimi sijoittui viime kaudella rallin SM-sarjan tiimikilpailussa hopealle. Jurvalaistiimin kausi alkoi nytkin mukavasti. Hautamäen lisäksi Tunturissa Co-Motorsportille pisteitä ajoi Konsta Saarinen. Co-Motorsportin kuljettajien kaksoisvoitto SM5 -luokasta vie jurvalaistiimin pistejohtoon samalla pistemäärällä Rautio Motorsportin kanssa.

-Hieno avaus kaudelle. Toivottavasti olemme vielä syksylläkin mukana tiimien välisessä mitalikamppailussa, pyöristi Co-Motorsportin tiimipäällikkö Sami Kivioja.

Teksti: JiiVee Korpela