Haasteen aikana voi nähdä vaikkapa järripeipon. Kuva: Pertti Rasp.

Haasteen aikana voi nähdä vaikkapa järripeipon. Kuva: Pertti Rasp.

Tunnista linnut

11.3.2021

Tomi Olli

Birdlife Suomen Tunnista 100 lintulajia –haaste on jälleen heitetty.  Kyseessä ei ole kuitenkaan kilpailu vaan henkilökohtainen haaste missä lintuja havainnoidaan ja tunnistetaan omaan tahtiin. Vuodesta 2017 lähtien käynnissä ollut haaste on jo innostanut tuhansia ihmisiä tarkkailemaan lintuja. Haasteen tavoitteena on lintuharrastuksen ja luonnon tuntemuksen lisääminen. Haasteeseen tarttuminen on oivallinen tapa kartuttaa lintulajien tunnistustaitoa, esimerkiksi osallistumalla alueellisten lintuyhdistysten järjestämille retkille.

Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia. Niinpä sata lajia vuodessa on aloittelijalle sopiva tavoite, ei mahdoton, muttei ihan helppo. Silti ei haittaa, vaikka tavoite ei täyttyisikään, sillä mukaan kertyy silti varmasti hienoja hetkiä lintujen parissa.

Neljä sarjaa

Tunnista 100 lintulajia -haasteen ideana on laskea, montako lintulajia havaitset Suomessa kalenterivuoden aikana. Sekä näkö- että äänihavainnot lasketaan, mutta lintuharrastuksen yleisten käytäntöjen mukaisesti esimerkiksi kuolleita tai tarhattuja lintuja tai jälkihavaintoja ei lasketa.

Tänä vuonna haasteessa on neljä sarjaa. Perinteisessä sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen. Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu käyttämättä mitään moottoroituja ajoneuvoja. Havaituiksi lasketaan siis vain lajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin, esimerkiksi kävellen, hiihtäen, pyöräillen, soutaen, meloen tai ratsastaen. Kuvaussarjassa taas voi yrittää valokuvata sata lintulajia vuoden aikana. Lisäksi on Lasten ja nuorten -sarja, joka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille. Kaikissa sarjoissa täytyy muistaa huomaavainen havainnointi, lintujen häirintä erityisesti pesimäaikana on kiellettyä.

Osallistuminen tapahtuu ilmoittamalla havainnon BirdLife Suomen verkkosivulla, sieltä saa myös lisätietoja haasteesta. www.birdlife.fi

« Takaisin