Töysän apteekin ammattitaitoiset työntekijät palvelevat asiakkaita. Hyllyiltä löytyy niin lisäravinteita kuin reseptivapaita lääkkeitä, myös vuodenvaihteen juhlahumun tuomiin tarpeisiin. Kuvassa vasemmalta oikealle Anna-Maria Korhonen, Melina Myllymäki ja Anne Kattelus.

Töysän apteekin ammattitaitoiset työntekijät palvelevat asiakkaita. Hyllyiltä löytyy niin lisäravinteita kuin reseptivapaita lääkkeitä, myös vuodenvaihteen juhlahumun tuomiin tarpeisiin. Kuvassa vasemmalta oikealle Anna-Maria Korhonen, Melina Myllymäki ja Anne Kattelus.

Töysän apteekin toimipisteissä varaudutaan joulun ja talven tarpeisiin

20.12.2023

Vivi Triballi

Töysän apteekin 4 toimipistettä palvelevat asiakkaita Tuurissa, Töysässä, Lehtimäellä, sekä Alavudella, jossa toimii ainoana yksityisapteekkina laajamittaista lääkkeiden sopimusvalmistusta tekevä yksikkö. Apteekkarina toimii Elina Järvinen, joka vastaa henkilökohtaisesti toimipisteiden toiminnasta. 

  • Töysän apteekki työllistää 27 henkilöä, joista 17 on korkeakoulututkinnon suorittaneita, kertoo apteekkari Elina Järvinen.

Vuodenvaihteen juhlinta vie monet apteekkiin asioille

Joulu on herkuttelun ja vähän mässäilynkin aikaa ja siksi jotkut saattavat saada myös vatsaoireita.

  • Joulun aikaan haetaan tyypillisesti närästyslääkkeitä, koska monella etenkin rasvainen ruoka, suklaa ja alkoholi aiheuttavat närästysoireita. Närästyslääkkeen valinnassa tulee ottaa huomioon oireiden voimakkuus, niiden kesto ja mahdollinen muu lääkitys. Myös muihin vatsaoireisiin, kuten vatsan turvotukseen, ummetukseen ja ripuliin löytyy apuja apteekista, opastaa Järvinen.

Eletään myös vuoden pimeintä aikaa, mikä vaatii huomiota.

  • Etenkin talvella pimeään aikaan tulee huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. Apteekista voi kysyä apua oikean vahvuisen D-vitamiinivalmisteen valinnassa. Lähtökohtaisesti monipuolinen ruokavalio kattaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. Jos ruokavaliossa on rajoitteita, voidaan apteekissa miettiä muiden ravintolisien tarvetta, neuvoo Järvinen.

Lämmitys, ruoanlaitto ja ilotulitukset voivat aiheuttaa joskus palovammoja tai pakkanen voi puraista. Järvinen opastaa miten on hyvä toimia.

  • Vakavissa palovammoissa ja paleltumissa on tietenkin tärkeää hakeutua nopeasti lääkärin arvioon. Lievempien palovammojen hoitoon löytyy apteekista palovammageelejä ja -voiteita sekä rasvataitoksia. Pakkasilla iho kuivaa herkästi ja kuivan ihon hoitoon löytyy laaja valikoima kosteuttavia voiteita sekä pesuöljyjä.

 Flunssakausi jatkuu talven ajan

Flunssakausi alkaa yleensä koulujen alettua syksyllä ja jatkuu kevääseen saakka. Monet yrittävät ennaltaehkäistä flunssaa, mutta joskus se iskee odottamatta.

  • Flunssan ehkäisyssä tärkeää on huolehtia käsien pesusta ja desinfioinnista. Flunssalta ei kuitenkaan voi aina välttyä. Apteekissa myydään sinkkiasetaattivalmisteita, joilla voidaan lievittää flunssan oireita ja lyhentää oireiden kestoa. Sinkkiasetaatin käyttö tulisi aloittaa heti flunssan oireiden ilmaannuttua, parhaan hyödyn saamiseksi. Muutoin flunssaa hoidetaan oireiden mukaan esimerkiksi kipu- ja kuumelääkkeillä, nenäsuihkeilla ja kurkkutableteilla.

Osa suomalaisista lähtee matkoille joulun tai uudenvuoden aikoina, kun on pidemmät lomat. Lääkkeitä ei onneksi aina tarvita matkoilla, mutta on hyvä huomioida tärkeimmät.

  • Matkustettaessa tulee aina varata mukaan matkan ajaksi riittävä määrä omia reseptilääkkeitä. Aurinkolomille matkustavien on hyvä pakata mukaan aurinkorasvaa. Matkalle voisi olla hyvä varata myös kuume- ja kipulääke sekä vatsalääkettä esimerkiksi matkaripulin hoitoon, ehdottaa Järvinen.

Moni on myös pannut merkille, että apteekissa kerrotaan reseptilääkkeiden vaihtoehdoista. Siihen on syynsä.

  • Laki velvoittaa apteekkia kertomaan asiakkaalle, jos saatavilla on edullisempi rinnakkaisvalmiste. Rinnakkaisvalmisteiden tulee täyttää samat tiukat laatuvaatimukset raaka-aineiden ja valmistuksen sekä lopullisen valmiin lääkevalmisteen osalta kuin alkuperäisvalmisteenkin. Rinnakkaisvalmisteen teho on sama kuin alkuperäisvalmisteen. Eri valmistajat saattavat käyttää eri apu- ja väriaineita, minkä vuoksi valmisteen ulkonäkö voi poiketa alkuperäiseen verrattuna, selvittää Elina Järvinen.

Hän muistuttaakin lopuksi lääkehoidon onnistumisesta.

  • Onnistuneen lääkehoidon takaa omien lääkkeiden tunteminen ja niiden oikea käyttö. Myös ilman reseptiä ostettavan itsehoitolääkkeen valinnassa täytyy aina huomioida muu lääkitys. Myös lääkityslistan laatimiseen voi saada apua apteekissa, päättää Järvinen.

« Takaisin