Timppa 2. Laivaa on kunnostettu kuvan ottamisen jälkeen huolella ja pian se pääsee tosi toimiin. (Kuva: Museovirasto / Suomen merimuseon kuvakokoelma)
Timppa -laiva saa uuden elämän Savonlinnassa
12.7.2023
Vivi Triballi
Birgitta Kuurne Savonlinnasta tietää, mikä merkitys suomalaisen sielulle on päästä kesällä veden ääreen. Hän onkin toiminut sisävesiristeilijöiden parissa monet vuodet, niin kansimiehenä kuin oppaana Saimaan upeiden vesistöjen ja rantojen äärellä.
- Kaikki sai alkunsa siitä, että isäni Eino Kuurne, joka oli kotoisin Karjalasta, päätyi sodan loppumisen jälkeen muiden karjalaisten kanssa tänne kanta-Suomeen vanhempineen.
Isäni isä oli Laatokan kalastaja ja heidän perheessään elo veden lähellä oli tärkeää. Isä toimi aluksi rakennusurakoitsijana, mutta innostui sittemmin purjehtimisesta, valottaa Birgitta Kuurne.
Saimaa alkoi vähitellen vetää häntä puoleensa niin vahvasti, että vuonna 1971 hän rakensi Timppa- laivan. Kyseinen laiva oli aikaisemmin toiminut nipun yliheittäjänä ja aluksessa asui myös miehistö.
Timppa -laiva alkoi palvella matkailutarkoituksessa ja vuonna 1982 rakennettiin Timppa 2. levittämällä tarkoitukseen hankitun laivan runkoa kaksi metriä.
- Vuonna 1983 tulin töihin vanhalle Timpalle kansimieheksi ja 1985 laivan kapteeniksi.
Teimme lasteni kanssa risteilyjä kaupungin ympäri ja isäni teki Timppa 2:lla viikko Saimaalla, out of burn out- risteilyjä ja muuta, kertoo Birgitta.
Lopulta kun Eino Kuurne sairastui, hiipui myös laivabisnes.
Uudet sukupolvet kannelle
Birgitta Kuurne on itsekin kokenut purjehtija, mutta hänellä on myös jälkipolvea, joka on kiinnostunut perinteikkäästä ammatista.
- Lapseni ovat syntyneet 1978, 1982 ja1989 ja nyt he ovat innostuneet elvyttämään perinteen uudelleen, Birgitta paljastaa.
Laivaa (Timppa 2) onkin uudistettu ja puunattu ja tarkoituksena on saada laiva ensin rantaan kahvilakäyttöön ja aluksessa on myös sauna, jota nuoret yrittäjät aikovat vuokrata.
- Kunhan korjaukset ja pakolliset tarkastukset ja luvat saadaan valmiiksi, niin Timppa 2 alkaa kierrättää matkailijoita myös Saimaan vesillä, Savonlinnan ympäristössä, kertoo Birgitta ja arvelee laivan ehtivän purjehduskäyttöön heinäkuun loppupuolella.
Tulevaisuuskin näyttää melko turvatulta, kun uusia sukupolvia tulee mukaan.
- Tyttäreni lapset Kasper (7 v) ja Frida (5 v) ovat innokkaita tulevia purjehtijoita.
Myös matkailun kannalta tärkeää kielitaitoa riittää.
- Lasten isä puhuu lapsilleen ruotsia ja lapset opiskelevat englanninkielisessä koulussa kuten äitinsäkin, Birgitta iloitsee.
Saimaan luonto on vertaansa vailla
Se että laiva saa uuden elämän, antaa iloa niin Birgitalle, kuin hänen jälkipolvilleen, mutta erityisesti tietysti matkailijoille ja paikallisille risteilystä innostuneille. Luonto on myös Savonlinnan ympäristössä ainutlaatuinen.
- Saimaa on joka päivä erilainen. Säät vaihtelevat, luonto on kaunis ja norppa on upea, luettelee Birgitta ja muistaa hauskan tarinan norpan puuhista.
- Norppa hakee meidän verkoista muikut, mutta syö vain puolet kaloista. Viime kesänä se jätti kerran kolme muikkua, yhden minulle, toisen puolisolleni Reijolle ja kolmannen 101 -vuotiaalle äidilleni. Muikkuja olisi ollut noin 3 kiloa, mutta hyvä näin, naurahtaa Birgitta.
Myös kulttuurikaupunki Savonlinnan kesä on monipuolinen ja hyvin hektinen, etenkin heinäkuussa.
- Meillä on täällä mahtavat, kansainvälisestikin arvostetut Savonlinnan oopperajuhlat.
Pääsin aikanaan tutustumaan niihin juhliin tätini opastuksella heti nuorena. Itsekin toimin nuorena Olavinlinnassa oppaana ja oli todella mahtavaa päästä katsomaan upeaa oopperatarjontaa, muistelee Birgitta Kuurne. Hän kutsuu kaikki Saimaan seudusta pitävät ja purjehduksesta kiinnostuneet tutustumaan myös Timppa -laivaan Savonlinnaan.