Tero Tarkka näyttää, kuinka muutaman sukupolven ja yli 40 kilon painon kestävä puristetuilla teräslaidoilla varustettu vetolaatikko kasataan.  Taustalla tietokonepohjainen CNC-jyrsin.

Tero Tarkka näyttää, kuinka muutaman sukupolven ja yli 40 kilon painon kestävä puristetuilla teräslaidoilla varustettu vetolaatikko kasataan. Taustalla tietokonepohjainen CNC-jyrsin.

Tero Tarkka on Teuvan Luovankylän ainoa kivijalkayrittäjä

14.10.2015

Tero Tarkka näyttää, kuinka muutaman sukupolven ja yli 40 kilon painon kestävä puristetuilla teräslaidoilla varustettu vetolaatikko kasataan.  Taustalla tietokonepohjainen CNC-jyrsin.

Karisamuli Korpela, teksti ja kuvat

Toisen polven puuseppä Tero Tarkka tekee talouksien kiintokalusteita valmistavana ja halutessa ne myös asentavana pitkiä päiviä sanan varsinaisessa merkityksessä.

- Aamukuudelta lähden Ilmajoen Ahonkylästä ensin tänne, kertoo yrittäjä Teuvan Luovankylällä sijaitsevalla puusepänverstaallaan.

- Päivän työajasta suuri osaa kuluu täällä, jos en sitten ole asennuksilla tai mitoilla asiakkaiden luona, hän jatkaa lisäten olevansa takaisin kotona iltauutisille, mutta usein vielä asiakkaiden kautta.   

Tarkan työmaa oli ehkä verstas joskus, mutta vuosien mittaan tehtyjen laajennusten jälkeen on syytä puhua jo 1000 neliön teollisuushallista.

- Isäni Jorma laajensi samaa elinkeinotoimintaa harjoittaen tätä jo aikanaan ja 90-luvulla perustetun Sinkem Osakeyhtiömme nimissä on tehty viimeisimmät laajennukset isojen puuntyöstökoneiden tilantarpeen takia.

Se puoli on siis kunnossa, mutta niin on suunnittelukin.

- Siinä hyödytämme esimerkiksi keittiökokonaisuudesta piirtämiäni 3D-kuvia asiakkaan antamien toivomusten ja vinkkien mukaan.  

Valuhöylästä CNC-koneeseen

Hyvän konekannan avulla yhden miehen yritys pystyy valmistamaan uutta ja kunnostamaan vanhaa lähes kaikessa, mikä liittyy puuhun ja siitä jalostettuihin raaka-aineisiin. Hallin laajennusosan ensimmäinen katseen vangitsija on iso, tietokonepohjainen CNC -jyrsinautomaatti mm. kymmenen työkalun telakalla, isolla työstöalalla ja 2D -suunnitteluohjelmalla.

- Tämän laitteen avulla erikoistilauksillakin on nopea toimitusaika ja tämä nopeuttaa huomattavasti myös sarjatuotannossa, kuten kalusteovien valmistuksissa, kertoo Tarkka.

Muusta lattiakonekannasta voidaan mainita myös reunalista-automaatti, iso levysirkkeli ja muutama höylä. Viime mainituista Tarkka esittelee ylpeänä ”talon vanhusta”, sotien jälkeen perustetun turkulaisen Metallitehdas Oskari Tuomen valmistamaa valurautaista tasohöylää, joka on vieläkin silloin tällöin käytössä.  

Tuotannon eri vaiheiden suunnitteluissa Tero Tarkka kiittelee itseään estoitta ainakin yhdessä asiassa.

- Aluksi ajatus ja lopuksi toteutus ylipaineistetusta maalaamosta oli hyvä. Ilmassa ei leijaile tomun hiventäkään ja työtilana se vastaa täysin mm. automaalaamojen vastaavia.

Työkeikkoja Kiinaa myöden

Aiemmin autourheilun jokamies- ja ralliluokista voimia ammentanut Tarkka työskentelee pääosin yksin.

- Ainakin toistaiseksi olen pärjännyt, mutta kyllähän tarvetta lisäkäsille olisi useinkin. Työllistäminen vaan on kuitenkin oma riskinsä, sillä oheiskustannukset ovat liian suuret. Isoissa kohteissa teen yhteistyötä yrityspohjaisten tahojen kanssa.

Sinkem Oy:n tuotannossa pääosa on asiakkaan tarpeiden mukaiset kiintokalusteet ja useimmiten myös niiden asennus. Myös ruiskumaalauksella (mm. väliovet) on tärkeä osansa yhtiön toiminnassa. Kalustekohteet ovat pääosin omakotitalojen kuiva- ja märkätilat sekä keittiöt.  Lisäksi referenssejä on mm. toimistoilta, virastoilta ja kaupan alalta. Paljon nimenomaan CNC- tilauksia tulee mm. mainostoimistoilta. Tarkka myös entisöi ja maalaa mm. asiakkaiden vanhoja huonekaluja.      

Mutta ”levynpyöritysten” ohella mies on haluttu myös rakennus- ja kirvesmieshommiin, sisämaalauksiin ja ruiskukittauksiin. Kokemusta on saatu myös Kiinassa tehdyltä työnjohtokeikalta.

Kalusteiden valmistamisen lisäksi myös urakointikohteissa kohteissa hän on varmistanut, että jälki on moitteeton.

- Valmistan itse kaapistojen rungot ja ovet sekä laatikostojen etupaneelit. Vetimet, altaat, ritilät ja kaikki muut vermeet tulevat sitten alan suomalaisyhtiöiltä, hän kertoo.

Vaikka Tarkka ei laskuta ”erikoiskaappilisiä” ja vaikka jo valmiiksi huokeissa hinnoissa on näinä aikoina pitänyt antaa siimaa, se ei saa näkyä tason laskuna.

- Työn jälki pitää olla sellaista, että asiakkaan tullessa vastaan kadulla, minun ei tarvitse vaihtaa sen toiselle puolelle.

Yhteystiedot:

Sinkem Oy

Saunoontie 227 64700 Teuva

sinkemoy.fi

(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)  

+358 400 574 281

« Takaisin