Camellia formosensis

Camellia formosensis

Teen päivää vietetään 6.2.2022 teemalla Teetä ja tarinoita

18.1.2022

Laadukas ja hyvä tee tekee arkisestakin hetkestä erityisen sekä luo mieleen makumuistoja ja esteettisiä tunnelmia

Teen kulutuksen trendinä näkyy hyvinvointi, hiljentyminen ja teen estetiikka. Teekauppojen asiakaskunta on yhtä monipuolista kuin teen monimuotoisuus. Tee yleistyy myös ruokajuomana ja tarjoaa vaihtoehtoja alkoholittomiin drinkkeihin. Teen Ystävät ry:n aloitteesta valtakunnallista Teen päivää vietetään seitsemännen kerran 6.2.2022 teemalla Teetä ja tarinoita.

”Moni teenjuoja pystyy nimeämään ne hetket, jolloin tee on maistunut erityisen hyvältä. Se on saattanut olla kaivoveteen uutettu juoma lapsuuden mummolassa tai Kiinan matkalla saatu uusi kokemus gongfu-haudutetusta oolongista. Teevälineistö teekannuineen ja -kuppeineen on myös tärkeä osa teen estetiikkaa: Millaisia tarinoita isoäidin aikainen teevälineistö kertookaan herkälle nautiskelijalle?”, kuvailee Teen Ystävien puheenjohtaja Petra Tandefelt teetarinoita. 

Teekulttuuri on kehittynyt viime vuosina. Pääkaupunkiseudulle ja muualle Suomeen on tullut lisää teekauppoja, joista monella on hyvin toimiva nettikauppa. Teevalikoimat ovat laajentuneet, ja monista kahviloistakin saa jo laadukasta irtoteetä. Teetä nautitaan myös juhlajuomaksi alkoholittomana drinkkinä tai päivällisellä viinin sijaan. Tee, Camellia sinensis, Kiinan kamelia, tunnettiin Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten lähinnä lääkinnällisistä ja virkistävistä ominaisuuksistaan. Eurooppaan tee rantautui 1600-luvun alussa.

”Ei ole sellaista elämäntilannetta, johon tee ei sopisi. Teetä nautitaan aamulla piristykseksi, päivällä lämmikkeeksi ja energiatason ylläpitämiseksi, illalla rauhoittumiseksi - ja joskus jopa yöllä, ilman syytä. Tee maistuu iloissa ja suruissa, yksin ja yhdessä, terveenä tai kipeänä”, sanoo kauppias Inna Dalem teekauppa Ouncesta. 

Venäläisperäiseen teehuoneketjuun kuuluva Ounce tuo slaavilaisen tuulahduksen Helsingin teekulttuuriin. 

”Venäläisessä kulttuurissa teellä on edelleen suuri merkitys arkielämässä: kuppi teetä sisältyy jokaiseen ateriaan. Vieraita ei päästetä lähtemään ilman, että ensin nautitaan teetä yhdessä, vaikka vieras tulisi käymään vain hetkeksi”, kertoo Dalem itänaapurimme perinteistä. 

On korkea aika tehdä myös kotimaiset teenjuojat näkyviksi. Teen kulutus Suomessa on noin 300 grammaa asukasta kohden vuodessa, ja sadasta grammasta teetä irtoaa uutettua juomaa noin yhdeksän litraa. THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan teetä juodaan Suomessa neljänneksi eniten veden, kahvin ja maitotuotteiden jälkeen. Teen päivä tuo tunnetuksi teekulttuuria ja saattaa teenjuojat yhteen nauttimaan teetä muun muassa kodeissa, työpaikoilla, teekaupoissa, teehuoneissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Teenvalmistuksen välineiden estettiikka näkyy myös vintage- ja antiikkiliikkeissä.

Teekaupat järjestävät Teen Päivään liittyviä tapahtumia joko paikan päällä liikkeissään tai tilanteesta riippuen nettitapahtumina.

« Takaisin