Jari Roth Tangoseniori 2023 voiton jälkeen.

Jari Roth Tangoseniori 2023 voiton jälkeen.

Tangoseniorivoitto toi varmuutta

9.8.2023

Musiikki ja laulaminen ovat osa identiteettiä

Vivi Triballi

Ähtäriläinen Jari Roth muistelee, että kun hän oli vielä ipana, vanhemmat lauloivat paljon.

  • Meillä kävi kylässä sukua ja laulu, tanssi sekä yhdessäolo olivat arjessa mukana koko ajan. Kerran meillä oli porukkaa laulamassa ja tanssimassa. Itse olin niin pieni, että nukahdin tyynyni päälle lattialle, kertoo Jari Roth.

Ei siis ihme, että laulu on mennyt luihin ja ytimiin jo taaperona. Nyt mies on laulanut ja levyttänytkin. Takavuosina tuli voitto Vihreät Niityt kisasta ja sieltä levytys  Tuu tuu tuu, mikä on soinut muun muassa Järviradion aalloilla runsaasti.

Tämän vuoden aikana Jari Roth on saanut lisää tunnustusta musiikin saralla.

  • Minusta tuli Tangoseniori – kisan voittaja 2023 tänä kesänä. Laila ja Olavi – kilpailussa on semifinaalipaikka ja Laulun taikaa kilpailussa tuomarit sijoittivat minut ykköseksi.Olen myös valssimestari 2023, listaa Roth.

Kilpaileminen ja pärjääminen ovatkin antaneet varmuutta jatkaa laulun saralla.

 

Koko suku laulaa

Jari Rothin perheessä on neljä sisarusta, jotka kaikki esiintyvät.

  • Laulaminen on geeneissä. Siskoni Teresa esiintyi Katusoihdut kokoonpanossa ja Teijakin laulaa. Nuorempi veli Allan on myös esiintynyt ja levyttänytkin Ricardo – taiteilijanimellä.

Muutakin ylpeydenaihetta löytyy Jari Rothin perheestä.

  • Äitini vanhemmat olivat ensimmäiset romanit jotka saivat aikanaan kutsun linnanjuhliin presidentti Kekkoselta. Totta kai se osaltaan auttoi lisäämään arvostusta romaneja kohtaan ja tuntuu mukavalta jälkipolvillekin, aprikoi Jari Roth.

Jari Rothin äidin suku kävikin ahkerasti kyläilemässä toistensa luona ja aina laulettiin ja iloittiin.

  • Vaikka ennen oli paljon vastoinkäymisiä, niistä selvittiin porukalla. Myös isä kävi keikoilla. Heillä oli oikein bändi tuolloin ja äitikin lauloi paljon, Jari Roth muistelee ja tunnustaa musiikkiperinteen olevan kulttuurinsa keskeisin osa.

 

Yritteliäisyys tunnusmerkkinä

Pohjanmaa tunnetaan yritteliäisyydestä eivätkä alueen romanit ole tästä poikkeus. Rothin perheellä on nimittäin ollut niin huonekalualan yritystä kuin muutakin bisnestä vuosien varrella.

  • Meillä oli Ähtärissä huonekalutehdas, jossa minäkin olin jo poikasena töissä. Tein kalusteisiin nappeja, kun se oli turvallinen ja helppo homma nuorelle.

Rotheilla oli lisäksi Ähtärin Lännenkylä, jossa vähän jokainen teki kaikkea. Yrittäjyys näkyy nykyäänkin musiikissa. Jari Roth nimittäin esiintyy erilaisissa tapahtumissa ja suunnitelmia on laajempaankin toimintaan.

  • Jos tarvitaan esiintyvää laulajaa, niin minuun voi olla rohkeasti yhteydessä. Minulla on nyt bändi haussa. Toivon, että löydän 3-4 hengen soittoporukan ja päästäisiin sitten esiintymään, Jari miettii.

Jarin haaveena on myös tuottaa syksyn aikana uusi levy.

  • Siinä olisi joitakin ikivihreitä, mutta myös muutama uusi laulu sellaisia kappaleita, mitkä ottaisivat tuulta alleen.

« Takaisin