Päivi ja kaksi Annea: Päivi Kultalahti Aisaparista ja Anne Kettula Sydänpiiristä kannustavat väkeä varautumiseen. Iskurin opastuksessa käytetään Anne-nukkea.

Päivi ja kaksi Annea: Päivi Kultalahti Aisaparista ja Anne Kettula Sydänpiiristä kannustavat väkeä varautumiseen. Iskurin opastuksessa käytetään Anne-nukkea.

Syksy tarjoaa turvallisuutta ja varautumista

19.8.2021

Tomi Olli

Aisaparin Kylille-hankkeessa on edistetty turvallisuutta monin tavoin vuodesta 2015 lähtien. Ohjelmassa on ollut muun muassa kyläturvallisuusiltoja sekä Meidän turvallinen kylä -koulutuksia, joiden lisäksi on erilaisissa tempauksissa jaettu tietoa turvallisuudesta ja varautumisesta.

Aisaparin Kylille-koordinaattori Päivi Kultalahti pitää tärkeänä myös 72H-varautumiskouluttajakoulutuksia.

-Niitä on suoritettu livenä ennen pandemiaa ja sen jälkeen verkossa. Verkossa on suoritettu myös ensihuollon ja henkisen tuen koulutuksia.

-Lisäksi Kyläturvallisuuskouluttajakoulutus järjestettiin yhteistyössä Suomen Pelastusalan keskusjärjestön kanssa ja etsinnän peruskursseja on pidetty yhteistyössä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa.

Uusia kursseja

Kylille-hankkeen vetäjät ovat jatkossakin tiiviisti mukana paikallistoimikunnissa ja ottavat vastaan kurssitoivomuksia. Nyt on jo varmistunut uusi kurssi, sillä Kauhavalla Mäenpään hiihtomajalla järjestetään 21.-22.9. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskurssi.

Kylille-hankkeen puitteissa käynnistyy syyskuun puolivälissä mittava kurssikiertue yhteistyössä Aisaparin toimialueen kolmen kansalaisopiston kanssa: Järvi-Pohjanmaa, Järvilakeus ja Lapuan kansalaisopisto. Kurssit tulevat kansalaisopistojen opinto-ohjelmiin, jotka jaetaan kotitalouksiin lähiviikkoina. Kurssikalenteri löytyy myös kylille.net-sivun ajankohtaisista.

-Maksuttomia kahden illan kursseja on tulossa useampia jokaiselle Aisaparin toimialueen paikkakunnalle: Alajärvelle, Evijärvelle, Kauhavalle, Lappajärvelle, Lapualle ja Vimpeliin. Kurssit alkava aina kello 18.

-Ensimmäisenä iltana on aiheena ”Mistä turvallisuus syntyy”. Silloin käydään läpi turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja turvallisuuden rakenteita sekä pohditaan erilaisia häiriötekijöitä ja niihin varautumista. Toisena iltana keskitytään kodin turvallisuuteen ja omatoimiseen varautumiseen erilaisissa häiriötilanteissa, Kultalahti kertoo.

Elvytystaitoja

Kurssi-iltoina on luvassa myös sydäniskurin esittely ja elvytysnäytös.

- Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja Sydäniskureita kyliin -hankkeen kanssa on kierrelty paikkakunnilla jo kevään ja kesän mittaan iskurikävelyillä. Niitäkin järjestetään vielä yhteistyössä paikallisten sydänyhdistysten kanssa. Ohjelmassa ovat 20.8. Ähtäri, 22.8. Soini, 23.8. Evijärvi, 25.8. Lappajärvi, 30.8. Lapua ja 31.8. Jurva.

Syksyn mittaan on Aisaparin tarkoitus käynnistää kylille ja yhdistyksille teemahanke iskureiden hankintaa varten. Kultalahti kannustaa ottamaan yhteyttä Aisapariin, mikäli kylätalolla, kerhotilassa tai muussa yhteisessä kokoontumistilassa on tarvetta hankintoihin. Myös Leader Suupohjan alueen teemahankkeessa on mahdollisuus saada tukea iskureiden hankintoihin.

Kylille-hankkeessa tuotettuun kylän turvallisuussuunnitelmaan voi tutustua kylille.net-sivun materiaalipankissa. Sieltä voi imuroida myös turvatauluja luontokohteisiin tai kylätalojen ilmoitustauluille

-Kun osoite- ja sijaintitiedot merkitään taulun alaosaan, palvelee taulu tärkeänä apuna, jos kohteessa vieraileva joutuu hälyttämään apua paikalle. Ohjetauluja saa Aisaparilta myös valmiiksi laminoituina.

« Takaisin