Mauri Luoma antaa asennuksen yhteydessä asiakkaalle myös ilmalämpöpumpun käyttökoulutuksen. Kuva: Jussi Mustikkamaa

Mauri Luoma antaa asennuksen yhteydessä asiakkaalle myös ilmalämpöpumpun käyttökoulutuksen. Kuva: Jussi Mustikkamaa

Syksy on hyvä aika asentaa ilmalämpöpumppu

23.9.2015

Syksy on hyvä aika asentaa ilmalämpöpumppu

Mauri Luoma antaa asennuksen yhteydessä asiakkaalle myös ilmalämpöpumpun käyttökoulutuksen. Kuva: Jussi Mustikkamaa

Jussi Mustikkamaa

Syksy on oivallista aikaa tilata ammattilainen asentamaan koteihin ilmalämpöpumppu. Asennustyötä helpottaa se, kun työ tehdään ennen kymmenen asteen pakkasia.

Seinäjokelainen Mauri Luoma on kokenut ilmalämpöpumppuyrittäjä. Yksi tärkein syy asentaa ilmalämpöpumppu ennen kovia pakkasia on alipaineistus, eli kylmäpiirin ja putkiston tyhjiöinti.

– Kovalla pakkasella se ei tahdo onnistua niin luotettavasti, kun lämpöisemmissä tai lauhemmissa olosuhteissa. Kosteus pitää saada laitteistosta pois, koska kosteus aiheuttaa myöhemmin ongelmia, Mauri Luoma kertoo.

Ilmalämpöpumppujen asennus on kätevintä tehdä aina silloin, kun ollaan ulkolämpötilassa plussan puolella.

– Asennus on myös asunnossa oleville miellyttävämpää, koska asentaja joutuu kulkemaan edestakaisin ulkona ja sisällä.  Tärkeintä on kuitenkin tyhjiöinnin onnistuminen, kun pakkasessa ei olla liian korkeissa lukemissa.

Nykyainainen ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä sisätiloihin kustannustehokkaasti aina tuonne 30 asteen pakkasiin saakka.

– Aikaisemmin raja oli miinus 15 astetta, mutta nykyisin parhaat pystyvät tuottamaan miinus 30 asteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalissa Suomen talven pakkasessa laitteet  tuottavat säästöä neljän kertoimella, eli säästöä tulee paljon.

 

Puhdistaa ja viilentää

Ilmalämpöpumppu toimii lämmittämisen ohella myös kodin ilman puhdistajana. Kesähelteillä ilmalämpöpumppu puolestaan pitää kodin miellyttävän viileänä.

– Laitteita asennetaan myös pelkästään viilennykseen, se on mukavuustekijä, jota voidaan verrata vaikka ilmastoituun autoon. Nykyaikaisessa talossa on turha kärsiä kuumuudesta, Mauri Luoma kertoo.

Kesällä tehtävä normaalikokoisen asunnon viilennyskulu ei tuo juuri yli 20-30 euron lisähintalappua sähkölaskuun, joka on pieni hinta asumismukavuudesta.

– Pumppu laittaa ilman tehokkaasti kiertämään, ja sähköiset suodattimet myös puhdistavat ilman laatua. Jos asuntoa lämmitetään takalla, niin laite levittää lämpöä koko huoneistoon.

Ilmalämpöpumppu kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin. Puhdistus on hyvin yksinkertainen työvaihe, jossa avataan yksi luukku.

– Muoviset verkkosuodattimet voidaan imuroida tai pestä, Luoma opastaa.

Asennusvaiheessa Mauri Luoma antaa asiakkaillensa selkeät ohjeet, joilla ilmalämpöpumppu pidetään puhtaana. Pölystä puhdas laite kuluttaa myös vähemmän sähköä, kun ilma pääsee vapaammin virtaamaan.

– Asentajan pitää antaa asiakkaalle laitekoulutus, koska kukaan ei tule myöhemmin asiakkaalle käyttöä kouluttamaan.

« Takaisin