Pekka Ala-Mäenpää sanoo, että yhdessä tekeminen on yksi tämän päivän ja huomisen avainjutuista. Itsenäisyys on yhteinen asia, niinpä yhteisen ilon pitäisi näkyä vielä selkeämmin.

Pekka Ala-Mäenpää sanoo, että yhdessä tekeminen on yksi tämän päivän ja huomisen avainjutuista. Itsenäisyys on yhteinen asia, niinpä yhteisen ilon pitäisi näkyä vielä selkeämmin.

Suomi 100 vuotta -tapahtumia Alavudella koko vuoden ajan

12.1.2017

Suomi 100 vuotta -tapahtumia Alavudella koko vuoden ajan

  • Kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää painottaa yhdessä tekemisen tärkeyttä

Taisto Järvinen

Itsenäisyyden juhlavuosi Suomi 100 vuotta merkitsee alavutelaisessa elämänmenossa sitä, että arjesta tehdään juhlaa läpi vuoden. Juhlavuoden teema, Yhdessä, sopii hyvin alavutelaiseen tekemiseen ja elämäntapaan. Yhdessä tekeminen tarkoittaa Alavudella kaupungin, eri järjestöjen ja yhteisöjen sekä yritysten yhdessä suunniteltuja tapahtumia, joilla juhlistetaan Suomea ja Alavutta koko vuoden ajan.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää sanoo vuoden 2017 sisältävän monenlaisia, kulttuuripainotteisia ja iloisia tapahtumia.

  • Yhteensä tapahtumia on useita kymmeniä. Juhlavuoden tapahtumat on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan matalan kynnyksen tapahtumina, jotta mahdollisimman monet niihin osallistuisivat ja pääsisivät kokemaan elämyksiä.
  • Ns. kunniamerkkitapahtumia ei liiemmin ole tulossa, vaan esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlallisuudet monipuolisen ohjelman merkeissä tulevat olemaan koulukeskuksen alueella sisä- ja ulkotiloissa. Tilaisuuden tarjoiluihin sopii hyvin mm. hirvisoppa.

Mielenkiintoinen tapahtuma tulee olemaan esimerkiksi Jussi Ala-Kuhan, JAK-soitinten kokoontumisajot Alavuden yläkoululla maaliskuun 18. päivänä. Näyttelyssä on merkittävästi Jussi Ala-Kuhan valmistamia kitaroita, bassoja, mandoliineja, kanteleita ym. soittimia.

Huhtikuun viimeisellä viikolla vietetään Asumisen teemaviikkoa, jolloin tarjolla on tietoa, ideoita ja tutustumiskohteita asumisesta ja rakentamisesta kiinnostuneille. Tapahtuma on tavallaan Koti Sinulle -näyttelyjen jatkoa, ja toteutuksessa on mukana kaupungin lisäksi yrittäjiä.

Erilaisia tapahtumia

Suomi 100 vuotta tapahtumista löytyy menokohteita ja elämyksiä jokaiseen makuun. Kaupungin harrastetarjonta on esillä toukokuun 19.-20. päivinä lasten ja nuorten harrastemessuilla Kunto-Lutran ja yläkoulun alueilla.

Kulttuurikattaukseen kuuluvat kesän merkkitapahtumina Töysä-viikko ja Alavus Ryskööt. Perinneruokapäivä ja Kuula-hölkkä järjestetään elokuussa.

Syksyllä on itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansalaisopiston näytelmäryhmän esittämä, Arto Juurakon kirjoittama Silta-näytelmä. Kaupunginviraston avoimet ovet sekä Alavuden ja Töysän historiaa esittelevä näyttely avautuvat lokakuussa.

 

Elinvoimaa yhteistyöllä

Elinvoimaisuutta pitää saada aikaan yhteistyöllä, jotta olemme vahvempia meitä ympäröivässä melskeessä ja muutosten kourissa olevassa yhteiskunnassa, on Pekka Ala-Mäenpään ajatus itsenäisyyden juhlavuoden 2017 alkupäivinä.

  • Alavuden kohdalla alkanut vuosi merkitsee myös valmistautumista, kun kuntien rooli muuttuu edelleen soten myötä. Palvelut hoitaa Kuusiolinna Oy, mutta rahoitusvastuu meillä on vielä kaksi vuotta.
  • Kaikki uudistukset tietävät kaupungin palveluorganisaatiossa muutoksia ja vastuun viipalointia sekä henkilöstöorganisaatiota joka sopeutuu tulevaan.

Jos on haasteita kuntatasolla, niin on myös paljon hyvää. Ala-Mäenpää nostaa esille Tuurin kehityksen sekä keskus- ja kylätaajamien elinvoimaisuuden. Ilonaiheita on lisäksi hyvässä vauhdissa oleva asuntorakentaminen sekä hyvä viesti työpaikoista ja moniin muihin paikkakuntiin verrattuna kohtuulisen maltillisena pysytellyt työttömyys, joka tietenkin pitäisi olla vielä nykyistä alhaisempi.

  • Toiveena on hienoinen väestömäärän kasvu, joka toki edellyttää uusia työpaikkoja. Kaupunki ei ihmeitä pysty yksin tekemään, mutta yrittäjien, järjestöjen ja kaupungin yhteistyöllä saadaan aikaan tälläkin sektorilla myönteistä kehitystä.

« Takaisin