Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyn päätyö on suurikokoinen öljyvärimaalaus ”Digiuni”.

Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyn päätyö on suurikokoinen öljyvärimaalaus ”Digiuni”.

Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyn teema ”Digiuni” on todellisuutta

8.7.2019

Taisto Järvinen

Taidehallin 27. näyttely täynnä uusia maalauksia ja veistoksia

Soile Yli-Mäyryn Taidehallin 27. kesänäyttely on avattu yleisölle. Tämän kesän näyttelyn teema ”Digiuni” on tavallaan jatkoa edellisten kesänäyttelyjen viesteille yhteiskuntamme digitalisoitumisesta. Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyyn on ripustettu hänen uudet öljyvärimaalaukset ja akvarellit. Näyttelyssä on lisäksi kahdeksantoista uutta lasiveistosta, joita taiteilija on tehnyt Venetsian Muranossa vuodesta 2006 alkaen.

  • Elämme digiaikaa, ja olemme putki-ihmisiä. Ihmisen nimen merkitys on vähäinen. Useinkin pinkoodit, numerot ja tunnusluvut määrittävät ja tunnistavat ihmisen.
  • Olemme uskollisia digille, me olemme digiorjia. Luotamme siihen, vaikka se ei aina toimi. Kuitenkin ihminen syö, juo ja rakastaa samalla tavalla kuin sata vuotta sitten, jolloin digistä ei kukaan tiennyt. Nyt koodit ovat kuin elämää juoksuhaudoissa. Komiikan puolelle tämä aika on jo mennyt.
  • Näyttelyni teema Digiuni juontaa 1980-luvulle, jolloin olin taiteilijana umpikujassa. Vuonna 1987 avasin Oulun Taidemuseossa näyttelyn teemalla ”Digitaaliorjat”, joka jo silloin valotti koodien ja numerojen tulevaa roolia ihmisestä, kiteyttää kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry.

Kesänäyttelyn päätöiden, isokokoisen öljyvärimaalauksen ja suuren lasiveistoksen nimenä on ”Digiuni”.

Soile Yli-Mäyryn veistoksiin on käytetty runsaasti lehtikultaa. Teräsvillaa lasiveistoksen sisällä on myös monissa töissä. Useissa töissä on kuvattu ihmiseläimiä. Juurilleen Soile Yli-Mäyry on palannut maalamalla akvarelleja, joita hän on näyttelyyn tuonut seitsemän työtä. Näyttelyn päätöinä ovat silti öljyvärimaalaukset ja palettiveitsen jälki.

Unelmia pitää olla

Elämässä pitää olla tavoitteita, on oltava unelmia ja pitää pyrkiä ne toteuttamaan. Soile Yli-Mäyryllä on ollut unelmia. Hän on myös unelmansa toteuttanut, elänyt ne todeksi. Unelmia ja haasteita hänellä on edelleen, jopa ällistyttävän runsaasti.

Soile Yli-Mäyryn kesä sujuu Kuortaneen Mäyryssä, jossa hän työstää jo kesän 2020 näyttelyä. Syyskuun alussa hän matkustaa jälleen Venetsian Muranoon uusien lasiveistosten merkeissä. Seuraavat taidenäyttelyt hänellä ovat Roomassa ja takautuva näyttely Ciendiessä Italiassa. Sen jälkeen ovat vuorossa näyttelyt Singaporessa, Dubaissa, Kölnissä ja Japanissa.

Soile Yli-Mäyryn taidenäyttelyjä on Japanissa ollut jo kolmekymmentäkaksi. viime kevään näyttely oli osa Suomi-Japani diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlallisuuksia. Näyttelyn jälkeen taiteilija palasi Mäyryyn noin kolme viikkoa sitten.

Unelmista ovat lähtöisin Soile Yli-Mäyryn laaja kansainvälinen taiteilijaura ja tohtori -väitös. - Taiteellisesta umpikujasta päästyäni 80-luvulla, olen toteuttanut unelmia, joita kohti olen tehnyt rankasti töitä. Jo opiskeluaikanani unelmoin, että jonain päivänä väittelen valtiotieteistä. Nyt elän unelmia todeksi.

- Välillä on menty päin myrskyä ja tuulta. Sen olen kuitenkin todennut, että mitä enemmän puukkoja tulee, sitä suositumpi olen. Pitää olla huolissaan, jos puukkoja ei tule ollenkaan. Lämminsydäminen elämäntoveri ja terveys ovat suurin kiitollisuudenaiheeni elämästä.

Soile Yli-Mäyryn Taidesäätiö on perustettu vuonna 2017. Säätiöstä jaetaan stipendi seuraavan kerran kesällä 2020.

Taidehallin kesäkonsertti Tango Classica -konsertti on lauantaina 13.7. kello 15.00. Konsertissa esiintyy Voice of Finland 2019 voittaja Markus Salo.

Soile Yli-Mäyryn Taidehalli

63130 Mäyry

Kuortane

06 525 7324

soileyli-mayry.com

« Takaisin