Turvakenkien sovitus on Sedun logistiikka-alalle tuttua syyspuuhaa. Ejendalsin Kosti Katajamäki opastaa oikean koon sovittamiseen vastuuopettaja Inkeri Ritamäen seuratessa vieressä. Kuva: Riitta Lukkaroinen.

Turvakenkien sovitus on Sedun logistiikka-alalle tuttua syyspuuhaa. Ejendalsin Kosti Katajamäki opastaa oikean koon sovittamiseen vastuuopettaja Inkeri Ritamäen seuratessa vieressä. Kuva: Riitta Lukkaroinen.

Seinäjoen Pika-Pesu ja Sedu yhteistyössä

19.8.2021

Tomi Olli

Seinäjoen Pika-Pesun ja Koulutuskeskus Sedun yhteistyö alkoi vuonna 2015 kilpailutuksen jälkeen. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Pika-Pesu toimittaa Sedun eri toimipaikkojen opiskelijoiden tarvitsemat turvakengät. Pika-Pesun luotsin Auli Toivosen mukaan taustalla on lakisääteinen vaatimus.

- Kaikkien opiskelijoiden on käytettävä turvakenkiä, mikäli alan turvallisuusmääräykset niin vaativat. Tänä vuonna tuli voimaan oppivelvollisuuden laajentuminen, minkä vuoksi tähän kuuluvien opiskelijoiden opiskelu on maksutonta myös työkenkien osalta.

Sopivien kenkien saaminen kaikille opiskelijoille on laaja prosessi, siinä keskeisenä henkilönä on Ejendalsin Kosti Katajamäki.

- Hän käy sovituttamassa Jalaksen turvakengät kaikille opiskelijaryhmille. Aikataulun rakentaminen on aikamoista palapeliä, sillä Sedulla on kaikkiaan kymmenen toimipistettä.

- Kaiken on tapahduttava nopealla aikataululla, sillä opiskelijat eivät voi mennä työharjoituksiin ilman turvakenkiä. Sovitukseen ja kenkien toimitukseen onkin aikaa vain muutama päivä, Toivonen kertoo.

Toivonen kiittelee yhteistyötä niin Sedun kuin Jalaksen suuntaan.

- Kolmiyhteys Sedu - Jalas - Pika-Pesu on toiminut kympin arvoisesti. Pulmatilanteita tulee toki aina joskus eteen, mutta niistä on helppo neuvotella, kun ympärillä vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri.

 

Moneen käyttöön

Pika-Pesun myymälässä on kokonaisuudessaan kattava valikoima Jalaksen turvakenkiä sekä työkenkiä. Mikäli jotain mallia ei ole, onnistuu sen saanti parissa päivässä. Toivonen antaa myös ytimekkään analyysin, miksi Jalaksen kengät ovat toimiva ratkaisu.

- Niiden ergonomia on huippuunsa viritettyä ja materiaalit kestäviä. Jalaksen kengät on suunniteltu suomalaiseen jalkaan, joten lesti on riittävän leveä.

Turvakenkiä tarvitaan monilla aloilla, eli niiden kysyntä on laajaa.

- Kenkiä tarvitaan rakennustyömailla, niissä on silloin oltava turvakärki sekä naulasuoja. Tällä hetkellä asiakkaat haluavat yleisimmin BOA-pikakiinnityksellä varustetut turvakengät.

- Myös ajoneuvojen kuljettajat käyttävät mielellään samoja, helposti kiinnitettäviä turvakenkiä. Maatalouteen taas sopivat helposti puhdistettavat ja vedenpitävät jalkineen ja siivous- sekä keittiöhommiin lestiltään hyvät työkengät, joilla jaksaa seisoa koko päivän.

Monet ovat valinneet turvakengät myös kodin ja mökin ulkotöihin. Tähän yksi syy on jalkineiden keveys.

- Naulasuoja painaa kuusikymmentä grammaa ja alumiinia oleva turvakärki saman verran. Jos poikkeaa kahville, tulee isosta kahvista ja munkista helposti enemmän painoa, Toivonen hymyilee.

« Takaisin