Markku Petäinen, Aaro Mastomäki ja Heikki Suokas loppusilausta vaille valmiina olevan Hömmönmäentien omakotitalon edustalla.

Markku Petäinen, Aaro Mastomäki ja Heikki Suokas loppusilausta vaille valmiina olevan Hömmönmäentien omakotitalon edustalla.

Sedu Ähtärin opiskelijoilta valmistuu jälleen omakotitalo

11.10.2018

Markku Petäinen, Aaro Mastomäki ja Heikki Suokas loppusilausta vaille valmiina olevan Hömmönmäentien omakotitalon edustalla.

Taisto Järvinen

Tekemällä oppii, ainakin rakentamaan

Lähes sääntö ilman poikkeusta on Sedu Ähtärin talonrakennusalan opiskelijoiden omakotitalon rakentaminen. Uudisrakennusten sarja täydentyy täyttä vauhtia. Kuluvan vuoden loppupuolella valmistuu omakotitalo Ähtärin Hömmön alueelle. Toinen ok-talo Riihimäen alueella on runkovaiheessa. Lisäksi on tonttivaraus Halkoniemen alueelle.

Tässä jutussa keskitytään osoitteessa Hömmönmäentie 8 valmistuvaan omakotitaloon. Rakennusalan ammattilainen ja käytännöntöiden opettaja Markku Petäinen sanoo valmistumassa olevan asuinpinta-alaltaan 109,5 neliömetrin talo, johon tulee kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö, kodinhoitohuone, sauna ja pesuhuone sekä tekninen tila, varasto ja autokatos.

  • Kyseessä on puurunkotalo, jonka perustus on ontelolaatta-systeemillä, yli metrin ryömintätilalla. Seinissä 200 millimetrin villaeriste, sen lisäksi sisäpuolella on 50 mm uretaani -eriste, joka on lisäeristeenä myös katossa. Katteena on tiili.
  • Talossa on koneellinen ilmanvaihto ja vesikiertoinen lattialämmitys sähkömonitoimikattilan kautta. Tällä hetkellä talon lämmitys toimii sähköllä. Katila on mahdollista kytkeä maa- tai aurinkolämpöön. Suojaputket maalämpöön liittämistä varten on valmiina. Talossa on myös varaava takka.

Talon sisustus on vaaleasävyinen. Lattiamateriaali on harmahtava vinyyli ja katot ovat MDF-paneelia. Mahdolliset seinäpintojen tapetoinnit saa asukas itse valita. Talo on tarkoitus rakentaa muuttokuntoon ennen tulevaa joulua. Valmistumisen aikataulua on tarvittaessa vara hieman nopeuttaa.

Käytännöntyö kiinnostaa

Markku Petäinen on nähnyt läheltä, että käytännön työ rakennuksilla kiinnostaa alan opiskelijoita. Eroja oppilaiden kesken tietysti on, mutta enemmistö innostuu varsinaisesta työnteosta. Talojen rakentamisessa Sedun opiskelijat tekevät puu- ja sähkötyöt. LVIS-työt sekä kaivinkonetyöt tekevät kyseisten alojen yrittäjät.

Hömmönmäentie 8 omakotitalo on nyt ns. sisutusvaiheessa. Jutuntekopäivänä talossa asennettiin keittiönkaappien sokkeleita. Töitä tekivät toisen vuoden talonrakennusalan opiskelijat alavutelaiset Heikki Suokas ja Aaro Mastomäki.

Heikki Suokas sanoo parasta rakentamisessa olevan sisustusvaiheen työt. - Mukavaa työtä, kun näkee kättensä jäljen. Rakentaminen on mielenkiintoista työtä. Eri työvaiheiden kautta oppii aina uutta. Viime kesänä olin kesätöissä ja kotona on jotain tehty. Opiskelun jälkeen on lupauksia työpaikasta.

Aaro Mastomäen mielestä eri työvaiheet antavat hyvän vaihtelun työhön. - Rakentaminen on mukavaa ja monipuolista työtä. Työn valmistuttua saa hyvän mielen. Rakentaminen on joskus vilkkaampaa ja joskus rauhallisempaa, mutta taloja rakennetaan ja tullaan rakentamaan aina jossakin.

Markku Petäinen sanoo Sedu Ähtärin 3-vuotisen rakennusalan koulutuksen vetävän opiskelijoita hyvin. Tällä hetkellä opiskelijoita kolmella eri luokalla on yhteensä 55. Rakennusala sopii myös naisille, kun fyysisesti raskaammat työt tehdään nykyisin koneilla.

  • Sedun rakennusalan koulutuksen jälkeen voi jäädä rakentajaksi ja voi hakea alan jatkokoulutuksiin.

« Takaisin