Teija Keisala esittelee Marjasuon Kylätalon tiloissa olevia sahdintekovälineitä.

Teija Keisala esittelee Marjasuon Kylätalon tiloissa olevia sahdintekovälineitä.

Sahdinvalmistuksen SM-tittelit ratkotaan Karvialla lauantaina

2.8.2018

Teija Keisala esittelee Marjasuon Kylätalon tiloissa olevia sahdintekovälineitä.

Taisto Järvinen

Sahdinvalmistuksen Suomenmestaruudet ratkotaan Karvialla tulevana lauantaina 4.8. Kyseessä ovat Suomen Sahtiseuran organisoimat kisat. Kisat ovat järjestyksessään 27. Tapahtuman käytännönjärjestelyistä vastaa Karvian Perinnejuoma ry.

Sahdin SM-kisoihin on ennakkoilmoittautumisten mukaan tulossa 40 osanottajaa. Jokaisesta mukaan tulevasta pitäjästä kelpuutetaan vain yksi osanottaja. Esimerkiksi Karvialta oli mukaan pyrkimässä viisi osanottajaa.

Karvian Perinnejuoma ry:n sihteeri ja SM-kilpailujen toimija Teija Keisala selvittää, että jokainen kilpailuun tuleva osanottaja tuo mukanaan numerolla varustetun sahtinäytteen. Näytteessä ei ole tietoja valmistajasta. Mukana tuotavassa kirjekuoressa ovat tekijän tiedot, ja kirjekuoret numeroidaan.

  • Jokainen osanottaja tuo mukanaan myös tuomarin. Kilpailussa sahteja maistellaan, ja sahdeista annetaan pisteitä tietämättä, kenen sahtia kulloinkin maistetaan. Alkuerien ja välierän jälkeen SM-finaaliin jää kuusi näytettä, joiden joukosta löytyy Suomen paras sahti.
  • Kuusi parasta saavat sijoituksen ja kaikki muut osanottajat ovat kilpailussa sijalla seitsemän. Kisan voittaja saa sahtihaarikan, tuohihatun ja viisi pussia sahtimallasta. Sijoille 2 – 6 sijoittuneet saavat kukin yhden pussin mallasta.

Ratkaisevia seikkoja sahteja paremmuusjärjestykseen laitettaessa ovat sahdin maku, väri ja koostumus. Sahti voi olla tummempaa tai vaaleampaa, ja se voi olla kirkasta tai hieman sameaa. Tärkein tekijä paremmuutta ratkottaessa on sahdin maku. Hyvän sahdin kuuluu asiantuntijoiden mukaan olla suuhun sopivaa, pehmeää, pumpulimaista ja hyvän jälkimaun jättävää.

Kirin lavalla ja urheilukentän miljöössä tapahtuvien kisojen aikana voi saada sahtimaistiaisia peräkonteista omaan kuppiin. Järjestäjät muistuttavat, että kyseessä on nimenomaan maistiaiset ja että sahti on seurustelujuoma.

Paljon muuta ohjelmaa

Tulevana viikonloppuna 3.-5.8. ovat perinteiset Karvia-päivät. Sahdinteon SM-kisat ovat näin ollen yksi päivien ohjelmista.

Karvia-päivien viihdepuolen artistikattaus on edustava. Esiintyjälistoilta löytyvät nimet Eini, Petri Nygård, Charles Plogman, Viikate ja Mustat Enkelit. Lisäksi on mm. Anne Mattilan konsertti, Kohtalon tango -musiikkinäytelmiä sekä Jokamiesluokan kisat.

Kylätalo talkootyöllä

Karvialla toimivilla seuroilla; Marjasuon metsästysseuralla, Karvian Perinnejuoma ry:llä ja Marjasuon pienviljelijäyhdistyksellä olivat toimitilat hieman hakusessa. Niinpä laitettiin voimat yhteen ja rakennettiin kylätalo, jossa onnistuvat perhejuhlat, sahdinvalmistus ja hirvijahdin lihojenkäsittely. Nykyaikainen keittiö, kokoontumistila ja työtilat mahdollistavat monenlaisia tilaisuuksia.

Rakentaminen jatkuu. Nyt työn alla on toinen rakennus, varsinainen juhlatalo, jonka valmistumista tavoitellaan kesälle 2019. Talkoohenki kylällä toimii, niinpä talkoopäivinä paikalla on jopa 20 henkilöä tekemässä työtä kyläyhteisön toiminnan hyväksi.

« Takaisin