Anu Rantalan mielestä Koillis-Satakunnan Sähkön sijainti ja toiminta-alue usean maakunnan yhtymäkodassa on hyvä.

Anu Rantalan mielestä Koillis-Satakunnan Sähkön sijainti ja toiminta-alue usean maakunnan yhtymäkodassa on hyvä.

Säävarma sähköverkko on tämän päivän suuri haaste

11.10.2017

Anu Rantalan mielestä Koillis-Satakunnan Sähkön sijainti ja toiminta-alue usean maakunnan yhtymäkodassa on hyvä.

Taisto Järvinen

Koillis-Satakunnan Sähkö haluaa pysyä mukana muutosten virrassa

Myrskyt ja muut luonnonoikut tekevät tuhoja maailmalla, eikä Suomessakaan tuhoilta ole säästytty. Sähkön jakeluverkosto on yksi sellainen kohde, johon myrskyt ovat tuhoja tehneet ja saattavat tehdä jatkossakin ennakkoon siitä ilmoittamatta.

Koillis-Satakunnan Sähkö Oy on paikallinen sähköyhtiö, jonka toiminta-alueella (Virrat, Ähtäri, Alavus, Keuruu, Kihniö) on talouksia myös melko harvaan asutuilla seuduilla. Pitkät etäisyydet tekevät melkoisesti lisähaasteita, jotta sähkönjakelu toimii optimaalisesti.

Toimitusjohtaja Anu Rantala sanoo Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n toiminta-alueella johtopituuden asiakasta kohti olevan keskimäärin 247 metriä. Koko verkoston säävarmaksi rakentaminen yhtiön toiminta-alueella maksaa noin 60 miljoonaa euroa. Koko Suomessa arvioidaan säävarmaksi rakentamisen laskun olevan noin 9 miljardia euroa. Kaikkien johtojen pitäisi olla säävarmoja vuoteen 2028 mennessä, joskin jatkoaikaa on mahdollista saada.

  • Taajamissa sähköverkon suojaamisen ratkaisu on maakaapeli. Harvaan asutuilla seuduilla linjoja siirretään teiden varsiin ja linjojen lähietäisyyksiltä raivataan metsää. Kaiken kaikkiaan myös hyväkuntoista johtoverkostoa joudutaan uusimaan, jotta verkosto palvelisi kuluttajia seuraavien vuosikymmenien ajan.
  • Säävarma sähköverkko on monilla aloilla elintärkeä asia. Me pyrimme turvaamaan sähkön saannin kohtuullisella hinnoittelulla. Energiavirasto toki valvoo siirron hinnoittelua, Anu Rantala kiteyttää.

Paikallisuus on kuluttajan etu

Koillis-Satakunnan Sähkö on paikallinen sähköyhtiö, jonka vahvuuksia ovat omat asentajat Virroilla ja Ähtärissä sekä ympärivuorokauden toimiva päivystys, jotka varmistavat nopean reagoinnin mahdollisiin korjaustarpeisiin. Sähköyhtiö käyttää mm. verkoston rakennustöissä paikallisten yrittäjien palveluita.

  • Paikallista toimintaa on myös Killin Voiman suunnitelmissa oleva vesivoimalaitos, joka on kuulemisvaiheessa. Me näemme kyseisen hankkeen keinona tuottaa puhdasta energiaa siten, että siitä ei ole kohtuutonta haittaa ympäristölle.
  • Virtain toimistomme pihassa on kaksi sähköautojen latauspistettä, ja Ähtärin Zoon alueella niitä on neljä. Lataamassa on joskus jopa kaksi autoa saman aikaisesti, Anu Rantala sanoo.

Aurinkosähkön suosio kasvaa

Koillis-Satakunnan Sähkö myy ja asentaa aurinkosähköjärjestelmiä. Myyntipäällikkö Aarne Haikonen sanoo tarjolla olevan käyttövalmiiksi kytketyt aurinkosähköjärjestelmät.

  • Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on lisääntynyt. Pääasiallisesti asiakas käyttää itse auringon tuottaman sähkön, mutta me otamme vastaan mahdollisen ylijäämäsähkön, jota kesän aikana saattaa kerääntyä.
  • Ympärivuotisesti ei aurinkosähköä Suomen olosuhteissa voi hyödyntää, mutta esimerkiksi tämän vuoden alkukesä oli siihen otollista aikaa.
  • Aurinkosähkön tuottaminen on lähes huoltovapaata toimintaa, kun Suomessa ilma on puhdasta ja lumi osaltaan puhdistaa talvella. Etenkin haja-asutusalueilla ja loma-asunnoilla aurinkosähkö on hyvä ratkaisu, Aarne Haikonen evästää.

Koillis-Satakunnan Sähkö Oy

03 485 5111

www.ksat.fi

(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

Keskustie 10, 34800 Virrat

Yrittäjäntie 3, 63700 Ähtäri

« Takaisin