Saarijärven kivikauden kylässä on esillä yksi pirstekartiokivi.

Saarijärven kivikauden kylässä on esillä yksi pirstekartiokivi.

Saarijärven Kivikauden kylässä esillä törmäyskraatterinäyttely

13.6.2019

Saarijärven kivikauden kylässä avautuu kesällä Summasjärven törmäyskraatterista kertova uutuusnäyttely. Nykyiseltä läpimitaltaan 2,6 kilometrin suuruinen kraatteri todistettiin törmäyskraatteriksi vuonna 2018, mutta viitteitä sen alkuperästä saatiin jo vuosituhannen alussa. Osana näyttelyä on yksi järven maastosta löydetyistä pirstekartiokivistä, joiden avulla tutkijat pystyivät päättelemään, että Summasessa todellakin on 12. Suomesta löydetty törmäyskraatteri.

Lanneveden Sampo-Nuorisoseuran kylään hankkima kivi on peräisin Summasjärven eteläpuolelta Jouni ja Timo Tikan pellolta. Järveen törmännyt taivaankappale on jättänyt luonnollisesti suurimmat jäljet lähimaastoon, mutta törmäyksen voimakkuus on järisyttänyt maata niinkin kaukana kuin nykyisen Helsingin kaupungin kohdalla.

Saarijärven museon toteuttaman kraatterinäyttelyn tekstit on laatinut FT Teemu Öhman Arktisesta planeettatutkimusinstituutti ry:stä. Hän saapuu Kivikauden kylään myös esittelemään törmäyskraatteriaihetta ilmaistapahtumiin keskiviikkoina 12.6. ja 17.7 klo 13.00. Kivikauden kylä sekä kraatterinäyttely ovat avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18 ja heinäkuussa joka päivä.

« Takaisin