Kyläkaupan Ruokapuodin parkkipaikalla ajetaan romurallia ensi viikon sunnuntaina 13.10.2019 klo 12 alkaen.

Kyläkaupan Ruokapuodin parkkipaikalla ajetaan romurallia ensi viikon sunnuntaina 13.10.2019 klo 12 alkaen.

Romurallin gladiaattorit valtaavat Kyläkaupan

3.10.2019

Kauden päätöskisa Tuurissa


Kyläkaupalla romurallista päästiin nauttimaan edellisen kerran kaksi vuotta sitten ja nyt vauhdikas laji palaa Tuuriin. Romurallikauden päätöskilpailu ajetaan Kyläkaupan Ruokapuodin parkkipaikalla ensi viikon sunnuntaina 13.10.2019 klo 12 alkaen.

Harvinaista herkkua kannattaa lähteä katsomaan, vaikka vähän kauempaakin. Liput tapahtumaan myydään paikan päällä käteisellä: aikuiset 15 e, alle 15-vuotiaat 5 e ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Perhelipun voi hankkia 30 euron hintaan. Liput voi ostaa ennakkoon myös netistä: www.romuralli.com.

Romuralli on yleisöystävällinen laji

Pohjois-Amerikasta aikoinaan Suomeen levittäytyneet romurallikisat ovat hurjaa, mutta hauskaa seurattavaa. Romurallissa tarkoitus on yksinkertaisesti törmäillä toisia autoja päin niin rajusti, kuin oma luonto antaa periksi – viimeinen liikkuva auto voittaa kisan. Toisiaan päin törmäilevät kuljettajat hajottavat kilpakumppaneidensa autoja armotta ja koittavat samalla pitää oman ajoneuvonsa ajokelpoisena. Tämä autonromujen hippaleikki käydään noin 30 x 30 m areenalla, joka on liukastettu ja rajattu isoilla tukeilla.

Yleisöä romuralli on kiinnostanut vuodesta toiseen ja on hienoa, että sitä päästään seuraamaan myös Tuurissa. Laji ei jätä ketään kylmäksi, kuljettajien lisäksi myös katsojilla on taatusti hauskaa. Pellin vääntyminen kiinnostaa yleisöä aina ja pienellä radalla tapahtuvaa kisaa on helppo seurata.

Säännöt tuovat turvallisuutta

Romuralli on vauhdikas laji, täynnä adrenaliinia ja hauskanpitoa. Vaikka se vaikuttaa ensivilkaisulta täysin järjettömältä törmäilyltä, siinä on kuitenkin selkeät säännöt ja turvallisuudesta pidetään tarkasti huolta. Yksi tärkeimmistä säännöistä romurallissa on, ettei kuljettajan puoleiseen etuoveen saa tahallisesti törmätä. Syynä sääntöön on luonnollisesti kilpailijoiden turvallisuus. Turvallisuussyistä romuralliautoista riisutaan kaikki hajoavat ja palavat osat. Lisäksi autoihin tehdään myös muita turvallisuutta lisääviä muutoksia, kuten palkit kuljettajan oven ulkopuolelle ja penkin taakse. Turvattomasta autosta sekä pakoilusta ja törkeästä kuskin oveen törmäilystä seuraa automaattisesti diskaus.

Romurallin haasteena on pitää oma auto mahdollisimman hyväkuntoisena, joten useimmat kuljettajat käyttävät törmäämiseen auton takaosaa suojellakseen auton herkemmin vaurioituvaa etuosaa. Tästä syystä romurallissa edetäänkin välillä enemmän takaperin kuin etuperin. Sallittuja vaihteita ovat ykkönen ja pakki.

Romuralliautot ovat liikenteestä poistettuja henkilöautoja, sallittuja malleja ovat henkilö- ja farmariautot. Luokkia on kaksi. Autojen maksimiomapaino on etuvetoluokassa 1400 kg. Super-luokkaan osallistuvat takavetoautot sekä 1400-1800 kg etuvetoautot. Superluokkaan voivat osallistua myös ns. tila-autot. Romuralliin ei voi osallistua paketti-, maasto- tai lava-autoilla, vaikka painoraja alittuisi.

Kuljettajien alaikäraja on 15 vuotta ja alaikäisiltä vaaditaan vanhempien kirjallinen suostumus. Kisan aikana auto saa seistä korkeintaan minuutin, jonka aikana se on saatava liikkeelle oman moottorin avulla.

Lisätietoja lajista ja ilmoittautumisohjeet kilpailijoille: www.romuralli.com

 

« Takaisin