Harri, Terhi ja Janne Mäki ovat kova Mäen romukolmikko. He rohkaisevat kysymään myös romun nouto-palvelusta. Taustalla romumaisemaa ja yksi Romukioskin autokin osui kuvaan.
Romu Mäki ja Romukioski metalliromukeräyksen asialla
8.1.2025
Vivi Triballi
Tamperelaisen Romu Mäki Oy:n sekä Romukioskin toiminnasta vastaavat kolmen kopla, eli sisarukset Harri, Terhi ja Janne Mäki. Romu Mäki Oy on perheyritys, jonka perusti kolmikon vaari jo 1960-luvulla. Yrityksellä on näin ollen pitkät perinteet liiketoiminnasta romuttamossa, jonka yhteyteen myös Romukioskin palvelut istuvat mainiosti.
- Terhi toimii toimistopäällikkönä, Harri asiakaspäällikkönä ja minä vastaan logistiikan toimivuudesta, kertoo sisarussarjan nuorin, Janne Mäki.
Romukioski toimii Romu Mäen tytäryhtiönä ja yritysten toimipiste sijaitsee Tampereen ja Nokian rajan läheisyydessä, Länsi-Tampereella. Kuljetuskalustoa yrityksillä on neljä yhdistelmäkuorma-autoa, joista kolmessa on kouranosturi.
- Meillä on Romu Mäen kalustossa 4 autoa ja Romukioskilla on yhteensä 6 autoa ja suurempi rekka. Työllistämme 17 henkilöä ja lisäksi Romukioskissa työskentelee 6, Harri selittää.
Suurin ero Romu Mäen ja Romukioskin välillä on liikevaihdon lisäksi se, että toinen toimii paikallisesti ja toinen siellä missä on tarvetta palvelulle.
- Romu Mäki on paikallinen romuliike, jonne suurin osa kierrätystuotteista tuodaan Pirkanmaan alueelta ja jonkin verran Satakunnasta. Romukioski taas palvelee siellä, missä ei muuten olisi metallinkeräykseen erikoistuneita yrityksiä. Olemme avanneet uusia keräyspisteitä sinne missä kysyntää on ollut, Harri Mäki kertoo.
Romureitit auttavat romunkeräyksessä
Kun Romukioskin toiminta siirtyi Mäen sisaruksille, alkoi myös huolellinen suunnittelu toiminnan järkeistämiseksi.
- Olemme hakeneet muun muassa reittien suunnittelulla tasapainoa, jotta pääsisimme parempaan tulokseen. Vuonna 2025 tulos pitäisikin olla positiivinen myös tytäryhtiössämme, paljastaa Harri Mäki.
Vaikka hyvä suunnittelu onkin avainasemassa, myös asiakkaiden tietoisuutta täytyy lisätä.
- Monissa pihapiireissä on vanhoja maataloustyökoneita, kuten auroja tai muuta. Me noudamme sellaiset pois ja niistä maksetaan korvausta. Toki on hyvä suunnitella etukäteen, että saamme täyden kuorman samalta alueelta. Ihmiset eivät aina ole selvillä siitä, että heidän takapihallaan lojuvasta rautaromusta voi saada jotakin. On myös alueita, joissa esimerkiksi kunnan puolesta kerätään romua pois, mutta siitä ei aina korvata mitään, tietävät sisarukset.
Romukioskit ottavat Romu Mäen tapaan vastaan muun muassa akkuja, kuparia, messinkiä tai kaapeleita sekä romurautaa. Hinnat tosin vaihtelevat päivittäin.
- Esimerkiksi kuparin tai muun romumetallin hinta saattaa muuttua useita kertoja kuukaudessa. Hinnan määrittää Lontoon metallipörssi, joka päivittyy reaaliajassa markkinatilanteen mukaan, muistuttaa Terhi Mäki
Se tarkoittaa sitä, että saman päivän aikanakin hinta voi vaihdella.
- Tampereen alueella on paljon alan kilpailua, mutta Romukioskin Ja Romu Mäen palveluissa on meillä sijaintiin nähden hyvät hinnat ja ne näkyvät netissä, joten sieltä saa aina parhaan ajantasaisen tiedon, neuvoo Terhi Mäki ja muistuttaa, että huhtikuun alusta aletaan taas kiertää kauppa-auton kanssa ja kerätä romua.
Reitit on suunniteltu aluksi potentiaalisille alueille.
- Ilmoitamme tarkemmin, kun päätämme linjoista, mutta alustavasti reitit ovat todennäköisesti Pohjanmaan alueella, Keski-Suomessa, ja Päijät-Hämeen – alueilla ja täällä Pirkanmaalla, miettii Harri Mäki ja kertoo että punnituspiste tulee tietenkin olemaan myös paikanpäällä..