Jukka Matti-Tuurin ja Hanna Ahopellon takana oleva 200 mm ristiinlaminoidussa massiivipuulevyn liitospontti näkyy levyn vasemmassa kulmassa.

Jukka Matti-Tuurin ja Hanna Ahopellon takana oleva 200 mm ristiinlaminoidussa massiivipuulevyn liitospontti näkyy levyn vasemmassa kulmassa.

Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti tuo rakentamiseen uusia ulottuvuuksia

5.7.2018

Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti

tuo rakentamiseen uusia ulottuvuuksia

  • Jämäkässä massiivipuussa on kaikki hyvän asumisen peruselementit

Taisto Järvinen

Puurakentaminen on tänä päivänä vahvasti esille noussut rakentamisen vaihtoehto. Hirsirakentaminen on tuttu juttu sen pitkän historian ja hyvien kokemusten johdosta. Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti sen sijaan on monille vielä melko uusia asia. Kaikkien rakentamista suunnittelevien kannattaa kyseiseen rakenneratkaisuun tutustua ennen lopullisten päätösten tekemistä.

Alajärvellä toimiva CLT Finland Oy, tuttavallisemmin HOISKO, on kolmen vuoden ikäinen yritys, joka on valmistanut ristiinlaminoituja massiivipuuelementtejä vajaat puolitoista vuotta. Tuotteen vastaanotto Suomen rakennusmarkkinoilla on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset.

Markkinointivastaava Hanna Ahopelto sanoo, että HOISKO CLT massiivipuuelementit ovat tavallista suomalaista puuta, pääasiassa kuusta.

  • Elementeistä voidaan tehdä rakennuksen seinät, lattiat ja katot. Elementeissä on valmiina reiät oville, ikkunoille sekä muiden talon rakentamisessa tarvittaville aukoille. Elementtejämme voidaan verrata hirsirakentamiseen, mutta elementistä rakentaminen on kustannustehokkaampi ratkaisu.
  • Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti on Suomessa melko monille tuntematon rakennustapa. Keski-Euroopan maissa se on tunnettu jo ainakin 90-luvun alusta saakka, ja siellä sillä on vankka jalansija. Ristiinlaminoiduilla massiivipuuelementeillä on Suomessa vain kaksi valmistajaa, ja me olemme niistä isompi, Hanna Ahopelto sanoo.

Myyntivastaava Jukka Matti-Tuuri sanoo, että elementeistä on monia eri vaihtoehtoja ja ratkaisumalleja.

  • Ristiinlaminoidun massiivipuuelementin paksuudet ovat 60 – 400 millimetriä. Normaalin omakotitalon seinänpaksuus on yleisimmin 220 tai 240 millimetriä. Elementtien maksimikorkeus on meillä 3,5 metriä ja pituus 12 metriä. Elementeissä on reunaliitokset, tiivisteet ja ruuvit, joita liitoksissa tulee 30 senttimetrin välein.
  • Verraten lyhyen toimintamme aikana olemme valmistaneet elementit monenlaisiin rakennuskohteisiin. Eniten on toki ollut omakotitalojen toimituksia, mutta ehkä merkittävin kohde oli Laukaan uusi ekokoulu, joka on herättänyt ansaittua kiinnostusta monella taholla, Jukka Matti-Tuuri kiteyttää.

Antaa paljon mahdollisuuksia

Ristiinlaminoitu massiivipuuelementti on jäykkä materiaali ja käy lähes kaikkeen rakentamiseen, mihin teräs ja betoni käyvät. Se ei taivu eikä väänny, siitä mm. rakennetaan esimerkiksi kerrostaloja ja siltoja.

Elementeillä saadaan tasainen seinä, joka hiottuna käy valmiiksi seinäpinnaksi. Pinnasta voidaan tehdä myös hirrennäköinen. Pintaan voi tehdä vaikka rappauksen. Elementti voi massiivipuun lisäksi sisältää myös eristeitä.

  • Massiivipuuelementtien vahvuus on se, että siinä ei ole muovia. Massiivipuu on hengittävä materiaali, johon ristiinlaminoinnissa käytettävä liima ei tee kalvoa.
  • Tuotteessamme huippua on, että se on terveellinen ja turvallinen. Erinomaisia seikkoja ovat myös massiivipuulevyn antamat monet mahdollisuudet sekä kilpailukykyinen hinta. Rakentaminen onnistuu läpi vuoden ja säästöä tulee etenkin rakentamisen ajassa, evästetään HOISKOsta.

CLT Finland Oy

Sahapolku 49

62940 Hoisko

044 351 8641

www.hoisko.fi

(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

sosiaalinen media @Hoisko Clt

« Takaisin