Pitkän illan tai huonosti nukutun yön jälkeen ei kannata lähteä rattiin. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Pitkän illan tai huonosti nukutun yön jälkeen ei kannata lähteä rattiin. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Pysähdy ajoissa – kesä väsymysonnettomuuksien sesonkia

3.7.2024

Kesäjuhlat ja muut suven tapahtumat johtavat myöhäisiin ajoaikoihin ja väsyneisiin kuljettajiin. Usein taustalla on unen puute. Kuljettajan nukahtamisesta johtuvien onnettomuuksien törmäysnopeudet ovat usein suuria ja seuraukset vakavia. Liikenneturva kannustaa kuljettajia pysähtymään ajoissa, jos väsymys yllättää.

Ajo yön pikkutunneilla on onnettomuusaltista aikaa väsymyksen takia. Tyypillisimmillään väsymysonnettomuudet ovat kesäaikaan tapahtuvia kohtaamisonnettomuuksia tai tieltä suistumisia.

”Kesäjuhlien ja -tapahtumien jälkeen tulee helposti lähdettyä ajamaan yötä vasten. Valoa riittää pitkään, eikä väsymystä välttämättä huomaan ennen kuin on hetken istunut ratin takana. Jos kesken ajon alkaa väsyttää, on syytä pitää tauko”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo.

Jos uuvahdus iskee kesken ajomatkan, kannattaa hyödyntää esimerkiksi levähdyspaikkoja tai huoltoasemia. Vippaskonstit eli keinot, joilla pyritään välttämään pysähtymisiä ovat riskialttiita. Vain uni auttaa selättämään väsymyksen, pelkkä lepääminen ei riitä. Kun silmäluomet painavat tai nykyaikaiset järjestelmät autossa varoittavat ajotavan muutoksesta, on ajettu jo liian pitkään yhtä soittoa.

”Yksi etappi vielä -ajattelutapa ei kannata. Pysähdy ajoissa”, Taskinen painottaa.

Mieti taukopaikat etukäteen

Kesäreissuja suunnitellessa on tärkeä ennakoida myös kotimatkoja. Suunnittele paluumatkakin niin, että kuljettaja on virkeä ja ajokunnossa. Mieti reitti, taukopaikat ja kuskin vaihdot valmiiksi.

Unen puutteen ja yön pikkutuntien lisäksi pitkään valvominen ja yksitoikkoinen ajoympäristö altistavat väsymiselle ratin takana. Usein onnettomuudet sattuvat tutuissa ympäristöissä.

”Riskinä ei ole pelkkä nukahtaminen, vaan myös keskittymisen herpaantuminen ja hidas reagointi tarkkaavaisuutta vaativissa tilanteissa”, Taskinen sanoo.

Vinkit virkeään ajoon

  • Nuku edellisenä yönä vähintään 6 tuntia tai enemmän.
  • Lähde riittävän ajoissa liikkeelle pidemmille matkoille. Silloin ei tarvitse nipistää tauoista.
  • Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa.
  • Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo.
  • Vältä ajamista aamuyön tunteina klo 01–06, kun riski rattiin nukahtamisesta on suurimmillaan.

« Takaisin