Sami Pasanen ja Timo Bygden esittelevät Timo Suvannolle Whyten lippulaivaa täysjoustomaastopyörää.

Sami Pasanen ja Timo Bygden esittelevät Timo Suvannolle Whyten lippulaivaa täysjoustomaastopyörää.

Pyöräilyn harrastamiseen löytyy monia hyviä syitä - Kesäkeleillä on paras tutustua ”fillarin” satulaan

20.6.2019

Taisto Järvinen

Pyöräilyyn, siis polkupyörällä ajamiseen, on monia hyviä syitä, muitakin kuin vain ekologisuus ja olematon hiilijalanjälki. Pyöräily on hyvä tapa hoitaa fyysistä ja psyykkistä kuntoa ja hyvää oloa. Pyöräillessä näkee luonnon läheltä ja saa elämyksiä, jotka muuten jäisivät kokematta. Kaiken kukkuraksi pyöräilyn harrastaminen ei paljon maksa, vaikka hankkisi hieman paremmankin ajovälineen.

Polkupyöriä on tänä päivänä tarjolla niin mittava valikoima, että se laittaa pohtimaan, ajanko maantie- vai hiekkatiepyörällä vai hyppäänkö maastopyörän satulaan. Erikseen on vielä pohdinta siitä, olisiko sähköavusteinen pyörä minulle sopiva valinta. Sähköavusteisia kun on sekä tielle että maastoon.

Pyöräilyn suosio on kasvanut. Polkupyöräilyn erikoisliike Tuurin Pyörän yrittäjä Sami Pasanen vahvistaa käsityksen pyöräilyn suosiosta.

  • Pyöräilyn harrastajamäärät ovat lisääntyneet. Räjähdysmäisestä kasvusta ei ole kyse, ja baanoilla on tilaa isommallekin pyöräilijäjoukolle. Työ- ja asiointimatkoilla pyörä on hyvä tapa liikkua. Kuntoiluvälineenä se on varsin monikäyttöinen.
  • Polkupyörien valikoimissa on tänä päivänä niin monen tyyppisiä vaihtoehtoja, että jokaiselle pyöräilystä kiinnostuneelle pyörä löytyy. Sähköavusteiset pyörät ovat tuoneet kivan piristyksen valikoimiin, ja ne helpottavat sellaisten henkilöiden pyöräilyä, jotka kaipaavat polkemiseen pientä apua.

Sami Pasasen liikkeessä ovat maastopyörät isommassa roolissa, joskin jokaisen pyöräilylajin harrastajalle oikean tyyppinen väline liikkeestä löytyy. Tämän kevään ehkä suosituin pyörä liikkeen myyntilistoilla on ollut sähköavusteinen 7-vaihteinen ”kaupunkipyörä”.

Maastopyöriä moneen lähtöön

Kuten jo todettiin, polkupyöriä on valtavan iso valikoima. Suomessa on tarjolla 2111 erilaista pyörätyyppiä, ja 64 eri merkkiä. Merkillä ei sinällään ole nöpön nuukaa. Pääasia on, että pyörä on sopiva ajajan tarpeisiin. Maantiepyörän käyttöalue on lähinnä asvalttitie, cyclocross- ja hiekkatiepyörillä pääsee pikkuteille ja kovapohjaisille poluille. Maastopyörä on kuitenkin selkeästi monikäyttöisin pyörä, kun renkaiden leveydestä johtuen sillä voi ajaa jopa helpossa poluttomassa maastossa. Ajotaidon ja kokemuksen myötä maastopyörällä on kiva siirtyä vaativampiin maastoihin, ja niitä Suomen metsissä jokamiehenoikeuksien ansiosta riittää.

Timo Bygden jämsäläisestä Whyte-, Rocky Mountain- ja Saracen- pyöriä maahantuovasta Sport Sourcesta sanoo etenkin maastopyörien kehityksen olleen voimakasta viimeisten noin viiden vuoden aikana.

  • Ensin tulivat 29 ” kiekot ja 27,5 tuumaiset. Perinteinen 26” on nyt jäänyt hyvin pieneen rooliin. Isommat kiekot pyörivät selvästi ketterämmin maastossa juurakoiden, kivien ja muiden pikkuesteiden yli.
  • Uusinta on kehitys pyörien voimasiirroissa, kun 1x11 ja nyt 1x12 vaihteet ovat jo arkipäivää. Tämä tarkoittaa, että on vain yksi eturatas ja takana on joko 11 ja 12 lehtinen rataspakka. Tarvitaan vain yksi tankovaihtaja. Se helpotta ajamista ja vaihdevaijereiden säätöä on puolet vähemmän.

Elise Heinonen on maastopyöräilyn aktiiviharrastaja. Hän pitää erinomaisena asiana, kun Whyten uusimmissa malleissa pyörän pituus on hieman kasvanut, keulakulma on loivempi ja stemmi (ohjainkannatin) on lyhyt. - Pyörän geometria on muuttunut paremmaksi. Pyörä on helpompi ajaa ja ajolinjat ovat maastossa kevyempi hallita.

Tuurin Pyörä ja Sport Source järjestivät maastopyörien esittely- ja koeajotilaisuuden Alavuden liikuntatoimen järjestämien maanantaipyöräilyjen yhteydessä.

« Takaisin