Riittävä etäisyys sivusuunnassa taataan käyttämällä viereistä kaistaa pyöräilijänkin ohitukseen. Kuva: Jussi Kaakinen / Liikenneturva.

Riittävä etäisyys sivusuunnassa taataan käyttämällä viereistä kaistaa pyöräilijänkin ohitukseen. Kuva: Jussi Kaakinen / Liikenneturva.

Pyöräilijän ohitus maantiellä hirvittää sivustakatsojia

5.7.2023

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee, että maantien laidassa ajava pyöräilijä ohitetaan usein liian läheltä ja liian kovalla nopeudella. Kesän lisätessä pyöräilijöiden määrää myös maanteillä kuljettajilta kysytään erityistä ryhtiliikettä. Riittävä turvaväli sivusuunnassa varmistetaan parhaiten suorittamalla ohitus viereisen kaistan puolelta. Turvattomassa paikassa ei pyöräilijääkään saa lähteä ohittamaan.

Pyörämatkailu, pyöräilytapahtumat ja suvikuukaudet itsessäänkin lisäävät maantiellä pyöräilevien määrää. Ratin takana on syytä terästäytyä myös kaksipyöräisten havainnointiin ja huolehtia ohitustilanteiden turvallisuudesta. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa muistuttaa, että ohittamaan lähtevän kuljettajan vastuulla on huolehtia siitä, että ohitus ei vaaranna pyöräilijän turvallisuutta.

”Turvalliseen ohitusetäisyyteen vaikuttaa myös ohittavan ajoneuvon koko ja ajettu nopeus.  Pelkkä ilmavirta saattaa saada pyöräilijän heittelehtimään ja jopa kaatumaan. Turvallisuus taataan valitsemalla ohituspaikka, jossa on riittävä näkemä eikä vastaantulevaa liikennettä, jolloin turvavälin ohitettavaan pystyy pitämään reiluna niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeen. Riittävä etäisyys sivusuunnassa taataan käyttämällä viereistä kaistaa pyöräilijänkin ohitukseen” Piippa evästää.

« Takaisin