Luonto ei ole oikea paikka tyhjille pulloille ja tölkeille, ne kuuluvat palautusautomaatteihin.

Luonto ei ole oikea paikka tyhjille pulloille ja tölkeille, ne kuuluvat palautusautomaatteihin.

Pullojen ja tölkkien kierrätys on hyvällä tasolla

10.9.2020

Tomi Olli

Pantillisella juomapakkausten kierrätyksellä on Suomessa pitkät perinteet, ne ulottuvat lähes sadan vuoden taakse. Panimoiden tiedetään perineen vakuusrahaa myymistään pulloista jo 1920-luvulla. Varsinaisia pantillisia pulloja oli myös jo esimerkiksi vuoden 1952 Helsingin olympialaisten aikaan. Nykyisin pullojen ja tölkkien pantit ovat 0,10-0,40 euroa. Vuositasolla pantteja maksetaan noin 300 miljoonaa euroa.

Suomen Palautuspakkauksen mukaan viime vuonna alumiinitölkit palautuivat 95-prosenttisesti, mikä tarkoittaa 1,3 miljardia tölkkiä. Lisäksi pantittomia tölkkejä palautui 50 miljoonaa kappaletta.  Muovipulloja palautui yhdeksänkymmentä prosenttia, eli 490 miljoonaa kappaletta ja lasipulloja 87 prosenttia, mikä tarkoittaa 138 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna toteutettiin myös uudistus, missä mehupulloja liitettiin mukaan panttijärjestelmään.

Suomen Palautuspakkaus Oy:n johtaja Tommi Vihavaisen mukaan vuoden 2019 luvut ovat lähes samanlaiset kuin vuotta aiemmin.

- Luvut ovat jälleen mainiot. Suomalaiset kuluttajat ovat koko maailmankin mittakaavassa erinomaisia juomapakkausten palauttajia ja niiden kierrättäjiä. Kierrätysasteet eivät silti ole sataprosenttisia, eli pientä parantamisen varaa on yhä.

 

Monenlaiseen käyttöön

Suomen Palautuspakkauksen palautusjärjestelmiin palautetut juomapakkaukset päätyvät käsittelylaitoksille, joista ne toimitetaan edelleen jälleenkäsittelijöille Suomeen ja muualle Eurooppaan.

- Tölkkialumiini käytetään sellaisenaan uusiin tölkkeihin ja muovipullojen materiaali uusiin pulloihin. Pulloihin kelpaamaton värillinen materiaali taas hyödynnetään muun muassa eriste- ja pakkausmateriaaleihin sekä tekstiileihin. Muovipulloista on kuitenkin yli 90 prosenttia kirkasta materiaalia.

- Myös lasipullojen materiaalista tehdään uusia pulloja. Sen lisäksi sitä käytetään lasipakkauksiin sekä rakennusteollisuuden tuotteisiin.

Suomessa uudelleentäytettävien lasipullojen palautusjärjestelmää hallinnoi Ekopulloyhdistys.

- Uudelleen täytettävät lasipullot pestään huolellisesti ennen niiden palautumista käyttöön. Seuraavaksi pullot täytetään Ekopullo ry:n palautusjärjestelmään kuuluvalla panimolla, jonka jälkeen ne palaavat myyntiin. Suomessahan on lisäksi myös Lidlin oma muovipullojen palautusjärjestelmä, Vihavainen kertoo.

« Takaisin