Pönttöbongauksessa voi tavata vaikkapa kirjosiepon. Kuva: Ari Ahlfors.

Pönttöbongauksessa voi tavata vaikkapa kirjosiepon. Kuva: Ari Ahlfors.

Pönttöbongaus kutsuu

3.6.2021

Tomi Olli

BirdLife Suomi järjestää kaikille linnuista kiinnostuneille avoimen Pönttöbongauksen 5-6.6. Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle. Tapahtumalla kerätään arvokasta tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä. Tarkoituksena on myös lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Pönttöbongaus ei ole kilpailu, vaan kaikki havainnot ovat ilmoittamisen arvoisia. Pönttöbongaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja siihen osallistuu vuosittain viitisentuhatta ihmistä noin 3 000 paikalla. Tapahtumaan ilmoitetaan yleensä noin 30 000 pöntön tiedot.

- Pönttöbongaukseen osallistuminen on tosiaan helppoa, siinä kerrotaan minkälaisia linnunpönttöjä pihassasi, tontillasi tai mökilläsi on sekä mitä lintuja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. Lisäksi voi informoida, missä vaiheessa pesinnät ovat tapahtumaviikonloppuna kesäkuussa, kerrotaan BirdLife Suomesta.

 

Mukavia palkintoja

Kaikkien havaintojen ei tarvitse olla tapahtumaviikonlopulta 5.–6.6. Mukaan voi myös ilmoittaa havaintoja linnuista, joiden tiedät pesineen pöntössä tänä vuonna mutta poikaset ovat jo lähteneet pesästä tai pesintä on epäonnistunut. On myös tärkeää muistaa, ettei lintujen pesintää häiritä, eli pönttöihin ei saa kurkkia tai avata niitä.

Havainnot voi ilmoittaa BirdLife Suomen nettisivulta löytyvällä verkkolomakkeella tai postikortilla osoitteeseen BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Korttiin tulee merkitä myös ilmoittajan nimi ja osoite.

Kaikkien Pönttöbongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan yhden viikon mökkimajoituspaketti Ylläksen yöpuussa neljälle hengelle, kymmenen kappaletta linnunpönttöjä, BirdLife-lippiksiä sekä Lintumme laulavat – Mökkimaiseman lintuja –cd-levyjä.

« Takaisin