Emilia Melender ja Anna Ruokola testasivat Noname Trail Runin polkuja ja havaitsivat ne hyviksi juosta.

Emilia Melender ja Anna Ruokola testasivat Noname Trail Runin polkuja ja havaitsivat ne hyviksi juosta.

Polkujuoksun suosio kasvaa

9.8.2018

Emilia Melender ja Anna Ruokola testasivat Noname Trail Runin polkuja ja havaitsivat ne hyviksi juosta.

Taisto Järvinen

Seinäjoen Rasti-Jussien polkujuoksussa pääsee luontoelämysten keskelle

Polkujuoksun suosion kasvu on valtakunnallinen ilmiö. Merkittävimmät polkujuoksutapahtumat vetävät mukaan useita satoja juoksijoita ja kuntoilijoita. Mikään maailmanihme polkujuoksun suosio ei siltikään ole, kun se tuo erinomaisen piristysruiskeen hölkkäämiseen tai mihin tahansa kuntoiluun.

Lähitienoon merkittävin polkujuoksutapahtuma on Seinäjoen Rasti-Jussien järjestämä Noname Trail Run, joka juostaan ja kuntoillaan kuluvan elokuun 18. päivänä. Juoksun keskuspaikka on Jouppilanvuoren rinneravintola. Yhteislähtö on ravintolan edestä kello 11.00. Kyseessä on kolmas polkujuoksutapahtuma Seinäjoella. Kaksi aikaisempaa polkujuoksutapahtumaa ovat koonneet Jouppilanvuoren ja sen etelänpuoleisen maaston poluille 200 osanottajaa.

Noname Trail Runin järjestäjiin lukeutuva Ilkka Ruokola sanoo tarjolla olevan kolme polkujuoksureittiä eli matkat 21, 10 ja 2,7 kilometriä.

  • 21 kilometrin matkalla on kilpasarjat miehille ja naisille sekä kuntosarja. 10 kilometrin matka on kuntosarja ja 2,7 kilometriä lähinnä perheiden ja lasten sarja. Jokaisen matkan voi juosta, hölkätä tai kävellä myös ilman ajanottoa.
  • Kaikki reitit kulkevat yhtenä lenkkinä, pääosin kapeita metsäpolkuja. Matkan varrella on hieman myös leveämpää juoksu-uraa. Maasto on vaihtelevaa ja kohtuullisen mäkistä. Se tarjoaa osanottajille hienoja luontoelämyksiä.
  • Reitit on merkitty hyvin, joten suunnistustaitoja ei osanottajilta vaadita. Esimerkiksi viime vuonna muovinauhaa opasteisiin käytettiin noin 7 kilometriä, Ilkka Ruokola taustoittaa.

Reittien varrella on huoltopisteitä noin 4-5 kilometrin välein. Pisimmällä reitillä on neljä huoltopistettä ja kympin lenkillä kaksi. Lisäksi maalissa on huoltopaikka. Suihkuun pääsee Ravintola Joupiskan alakerran tiloissa. Ravintolan palvelut ovat osanottajien käytettävissä.

Molempien kilpasarjojen neljä parasta palkitaan. Jokainen osanottaja saa puisen mitalin, lisäksi on arvontapalkintoja.

Haastavaa ja palkitsevaa

Kaikissa liikunta- ja urheiluriennoissa on omat haasteensa, mutta myös hyvää mieltä tuottavat tuntemukset. Niin myös polkujuoksussa, jossa voidaan puhua itsensä voittamisen haasteesta. Hienoja elämyksiä juokseminen poluilla tuo luonnossa liikkumisen lisäksi mm. jalkaystävällisellä juoksualustalla sekä kuormittamalla jalkakojen lihasten lisäksi myös keskivartaloa, vatsa- ja selkälihaksia sekä kehittämällä tasapainonhallintaa ja koordinaatiokykyä.

Polkujuoksijoiden edellä juoksee ns. nollajuoksija, joka varmistaa, että reitillä kaikki on kunnossa. Jälkipäänvalvoja tulee juoksijoiden jäljessä, ja hänellä on mukana huoltoon liittyviä tarvikkeita ja lääkinnällistä ensiapua.

Ilmoittautumiset Noname Trail Runiin on hyvä tehdä ennakkoon ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy www.rastijussit.fi/ polkujuoksu. Mukaan pääsee myös ilmoittautumalla paikanpäällä viimeistään puoli tuntia ennen starttia, mutta tällöin pitää maksaa viisi euroa enemmän kuin ilmoittautumalla ennakkoon.

Viime vuoden nopein polkujuoksussa oli Mikko Patana ajalla 1.24. Vuotta aikaisemmin voittaja oli Tuomo Lahtinen 1.27 -ajalla.

  • Polkujuoksu on tavallaan tiejuoksun ja suunnistuksen välimuoto. Kokemusta poluilta saatuaan monet uskaltautuvat paremmin luontoon ja ylipäätään hankkimaan maastosta erilaisia elämyksiä, Ilkka Ruokola evästää.

« Takaisin