Matti ja Tero Talvitie kertovat, että maatalouskoneiden ja -laitteiden kauppa käy nykyään ympärivuotisesti, kun se vielä takavuosina keskittyi sesonkiaikoihin. Esimerkiksi Puolasta helmikuulla tilatuista niittokoneista liike tekee jatkuvasti kauppaa.

Matti ja Tero Talvitie kertovat, että maatalouskoneiden ja -laitteiden kauppa käy nykyään ympärivuotisesti, kun se vielä takavuosina keskittyi sesonkiaikoihin. Esimerkiksi Puolasta helmikuulla tilatuista niittokoneista liike tekee jatkuvasti kauppaa.

Pohjanmaan Ylijäämätuote myi talven aikana 150 kelkkaa

25.3.2020

Matti Talvitie: Huonoina aikoina käytettyjen tuotteiden kysyntä kasvaa

Puhelin keskeyttää tämän tästä haastattelun Ilmajoella toimivassa Pohjanmaan Ylijäämätuotteessa samalla, kun Tero Talvitie viimeistelee tiskin takana käytetyn moottorikelkan kauppaa Kuopiosta tulleen asiakkaan kanssa.

Maa ei ole nyt valkoisena Kuopiossakaan, mutta ilmeisesti keväthinta on innostanut miehen menopelin hankintaan jo ensi talvea ajatellen.

- Monen on vaikeaa uskoa, että olemme myyneet tänä talvena mustaan maahan 150 moottorikelkkaa, Tero Talvitie sanoo.

Lumettomissa maisemissa ulkopuolinen ei ehkä äkkiseltään huomioi sitä, että niin käytettyjen moottorikelkkojen kuin maa- ja metsätalouden sekä maarakennuspuolen koneidenkin markkina-alue ulottuu valtakunnan jokaiseen kolkkaan.

- Kyllähän Suomessa nytkin lunta on. Tänä talvena olemme myyneet muutamia kymmeniä moottorikelkkoja myös ulkomaille. Yhtenä talvena meiltä lähti kolmen kelkan erä peräti 7000 kilometrin päähän, toimitusjohtaja Matti Talvitie kertoo.

Yritys on ostanut jo useampina talvina isompia käytettyjen kelkkojen eriä, jotka tulevat Ilmajoelle lähinnä Lapista. Osa niistä palaa yksittäisten asiakkaiden tilaamina tai hakemina takaisin pohjoisen lumille. Siitä oli hyvänä esimerkkinä haastattelun keskeyttänyt lyhyt puhelu, joka tuli Tero Talvitielle Utsjoelta ja jonka aikana hän teki kaupat huvikäyttön tulevasta kelkasta.

-Mies lähtee nyt sieltä ajelemaan tänne päin ja sovimme, että tulen antamaan hänelle kelkan huomenna aamuviideltä, Tero kertoo.

 

Reppumies tuli kävellen ja osti käytetyn Fordin

Huutokaupoissa paljon aikanaan kulkenut Matti Talvitie kertoo, että hän aloitti Ylijäämätuotteen toiminnan yhdessä poikiensa kanssa vuonna 1987. Kimmokkeena maanviljelijälle olivat kaksi peräkkäistä katovuotta sekä kiinnostus käytetyn tavaran kauppaan.

- Asiakkaat ovat työnantajiamme. He määräävät mitä me ostamme tänne myyntiin. Sen olen huomannut, että huonompina aikoina käytettyjen tuotteiden kysyntä kasvaa. Myöskään sesonkeja ei enää ole entiseen malliin, vaan kaikki tavara käy kaupan ympäri vuoden.

Liikkeen käytännön toimintaa pyörittävät nykyään enimmäkseen Tero ja Mika Talvitie.

Sen verran huutokauppainnostus on periytynyt isältä pojille, että siinä missä Matti kolusi vielä 1960-80 -luvuilla perinteisiä huutokauppoja, Mika kävi jo muutama vuosi sitten laitekaupoilla Englannissa saakka.

Liike on ottanut myyntiin käytettyjen koneiden ja laitteiden rinnalle myös uustuotantoa. Esimerkiksi suosion saaneet kuljetuslavetit tulevat Pohjois-Irlannista ja niittokoneet Puolasta.

Muutamia käytettyjä traktoreitakin liike myy vuoden mittaan. Pohjanmaan Ylijäämätuotteessa, mutta Talvitien tiedon mukaan muutamissa muissakin alan liikkeissä Etelä-Pohjanmaalla on tehty ehkä hieman erikoiselta tuntuva huomio. Käytetyistä traktoreista ilmenee kysyntää Afrikan suuntaan. Eniten kiinnostavat Fordit ja Massey Fergusonit.

- Kun laitan sellaisen myyntiin nettiin, niin jo 20 minuutin kuluttua puhelin soi, Tero Talvitie sanoo.

Niinkin kävi kerran, että sudanilainen reppumies saapui liikkeeseen jalkapatikassa, teki kaupat Ford 6600:sta, löi rahat tiskiin ja lupasi tulla hakemaan ostoksensa myöhemmin. Sen koommin hänestä ei ole kuulunut mitään eikä asiakkaaseen tunnu nyt monista yrityksistä huolimatta saavan yhteyttä sen paremmin puhelimella kuin sähköpostitsekaan.

« Takaisin