Talvikaudella SM1 -luokan piikkipaikan hankkinut Alavuden Teemu Asunmaa johdattaa rallikaravaanin SM-sarjan sorakauteen Pohjanmaa Rallissa toukokuulla. (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK)

Talvikaudella SM1 -luokan piikkipaikan hankkinut Alavuden Teemu Asunmaa johdattaa rallikaravaanin SM-sarjan sorakauteen Pohjanmaa Rallissa toukokuulla. (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK)

Pohjanmaan juhlaralli vie SM-sarjan sorateille toukokuulla

22.3.2023

Rallin SM-sarjan tämän kauden kolme lumikelien rallia on kurvailtu. Kevättauon jälkeen SM-sarja siirtyy sorateille Pohjanmaa Rallin kahinoissa tulevan toukokuun 19.-20. päivinä. Seinäjoelta käynnistyvä kaksipäiväinen sorasirkus on Pohjanmaa Rallin 50-vuotis juhlakilpailu.

  Ensimmäinen Pohjanmaa Ralli päästeltiin vuonna 1973 ja sen, kuten myös seuraavan Pohjanmaa Rallin voitti Simo Lampinen. Pohjanmaa Rallia on syntymävuotensa jälkeen ajettu kaikilla vuosikymmenillä. Tuleva rallin järjestysnumero on 40. Vuodesta 2010 alkaen Pohjanmaa Ralli on kurvailtu jokaisena vuotena.

 

Kahdeksan erikoiskoetta

  Tulevassa rallissa on mukana vanhaa ja uutta. Ratamestarit Teemu Tikkaoja ja Kari Yli-Jaskari ovat kolunneet ahkerasti Seinäjoen ympäristön sorateitä. Ralliin on valikoitunut kahdeksan erikoiskoetta, joista kaksi tempaistaan nuotitusjakson päätteeksi rallin ensimmäisen päivän illansuussa. Toisen kisapäivän urakkana on kuusi kiirustaivalta.

  -Rallin lähtöpaikka on molempina päivinä Seinäjoen torilla, jonne kilpailu myös päättyy. Rallin kilpailukeskus ja huoltopaikka on Rengastien Autotarvikkeella. Mukana ovat myös RSJM eli junnumestaruussarjan kilpailijat. Nuottiluokat ajavat molempina päivinä, muut kilpailevat vain lauantaina.

  -Yksi erikoiskoe ajetaan viime vuoden tapaan Seinäjoen keskustassa. Jos yhtään osaan ennustaa, niin vuoden takaista sadekeliä tuskin osuu kaupunkipätkän ajalle, sanoo yksi kilpailun johtajista, isokyröläinen Erkki Hemminki.

 

Asunmaan johdolla

  Päättyneen talvikauden osakilpailut ovat osoittaneet rallin SM-sarjan olevan hyvissä voimissa. Kahteen edelliseen osakilpailuun ilmoittautui reilu määrä kilpailijoita, Kuopioon 123 paria ja Jyväskylään peräti 153 autokuntaa.

  SM-sarjan kuninkuusluokassa, Rally2 -autoilla ajettavassa SM1 -luokassa piikkipaikkaa kolmen osakilpailun jälkeen pitää Alavuden Teemu Asunmaa. Toisena on SM-sarjan kestomenestyjä Juha Salo. Kaksi edellistä osakilpailua voittanut, WRC-autoillakin vauhtinsa näyttänyt Jari Huttunen kärkkyy kolmantena.

  Viime vuonna Pohjanmaa teillä keskeyttäneellä Teemu Asunmaalla on toukokuulla mahdollisuus tehdä historiaa lakeuksien ralliteillä. Kyösti Hämäläinen ja Teemu Asunmaa ovat ainoat Pohjanmaa Rallin nelinkertaiset voittajat. Tulevan rallin voitolla alavutelainen siirtyisi yksin kunniataulukon ykköspaikalle.

 

                                                                              Teksti: JiiVee Korpela

« Takaisin