Ari Ämmälän takana oleva auto sekä muut Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n autot ovat tuttu näky Suomen maanteillä.

Ari Ämmälän takana oleva auto sekä muut Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n autot ovat tuttu näky Suomen maanteillä.

Pohjanmaan Erikoispurku tekee työtä koko valtakunnan alueella

8.8.2019

Museoviraston suojelukohteet ovat äärimmäisen vaativia töitä

Taisto Järvinen

Kuortaneella kotipaikkaa pitävä Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n toiminta on laajentunut alansa merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Ari Ämmälän yksitoista vuotta sitten perustaman yrityksen purkukohteita on tälläkin hetkellä useissa Suomen kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Seinäjoella sekä useilla muilla paikkakunnilla.

  • Asbesti on iso työllistäjä. Asbestia on nimittäin varsin monissa purkukohteissa. Toinen kohteissa esiintyvä ilmiö on betonin sisällä olevat puutavara sekä muut rakennusmateriaalit ja -jätteet. Vanhan tyylin rakentaminen ylipäätään antaa töitä tänä päivänä.
  • Julkispuolella on isoja kohteita, kuten Seinäjoen vanha lääninsairaala sekä useat päiväkodit ja koulut, joissa on ilmaantunut ongelmia.
  • Museoviraston suojelukohteet ja käytössä olevat suojelukohteet ovat äärimmäisen vaativia työmaita. Meillä on kuitenkin pitkä kokemus suojelukohteiden purkutöistä, joten olemme selvinneet kunnialla vaativimmistakin kohteista. Suojelukohteista voisi mainita Jyväskylän Valtiontalon ja Pyynikin Trikoon Tampereella jotka ovat työllistäneet lähes kaksi vuotta. Myös Kuopion museo on suojelukohde, joka on meillä työn alla, Ari Ämmälä sanoo.

Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n toiminta on kasvanut reippaalla vauhdilla. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 7,6 miljoonaa euroa. Kasvun uralla on kuitenkin tänä päivänä rajoitteita, joista päällimmäinen työvoiman saatavuus sinne, missä työkohteita on parhaiten.

Ari Ämmälä sanoo, että nyt ja lähitulevaisuudessa päätemana on toiminnan kehittäminen, investoinnit kalustoon sekä töiden toteuttaminen sujuvasti ja turvallisesti. Kalusto on toki hyvällä tasolla yhdentoista vuoden toiminnan pohjalta, mutta välineitä pitää silti päivittää.

Jätteet hyötykäyttöön

Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n rinnalla toimii jätteenkäsittely-yritys PEP - Recycling Oy. Yritys on toiminut runsaan vuoden. Sen toiminta on kuitenkin monille vieras.

Ari Ämmälä sanoo jätteenkäsittely-yrityksen asiakkaina olevan yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä.

  • Periaatteessa meille voidaan tuoda kaikki betoni-, puu- ja rakennusjätteet. Ne menevät hyötykäyttöön. Betoni murskataan maanrakennusaineeksi. Tiilijäte menee pääasiassa meluvallien ja vastaavien kohteiden rakentamiseen. Puujäte murskataan energiaksi lämpölaitoksille.
  • Betonijätteestä valmistettu murske on hyvä vaihtoehto kalliomurskeelle. Betonijätettä käyttämällä säästetään luontoa, kallio- ja sora-alueita ja kaiken lisäksi betonimurske on edullisempaa.

Pohjanmaan Erikoispurku Oy:n ja Peprecin tontilla Leppälänkylässä ovat suojavallit tältä erää valmiina. Lähinnä vallien siistimistä on jäljellä. Alueella on melumittaukset suoritettu, ja toimintaolosuhteet ovat tältä osin kunnossa.

Pohjanmaan
Erikoispurku Oy
Leppäläntie 426
63120 Kuortane
050 466 5862
www.erikoispurku.fi

« Takaisin