Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Pimeä aika vaatii toimivat ajovalot ja himmenevät sisänäytöt

15.10.2020

Ainoastaan puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista oli varmasti tietoinen siitä, miten oman autonsa ajovalojen säädöt toimivat ja osaako käyttää niitä oikein pimeän aikaan. Lisääntyvä pimeys vaatii toimivat ajovalot ja niitä pitää osata käyttää. Tarvittaessa myös ajonopeutta tulee alentaa, jotta kuljettajalle jää aikaa havainnoinnille.

Luonnonvalon määrän vähentyessä tarve toimiville ajovaloille korostuu. Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Kuitenkin vain 54 % Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista tiesi omien ajovalojen toiminnan ja säädöt.

Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten uutta autoa tai vuokra- tai lainapeliä käyttöön otettaessa on olennaista tutustua muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin. Tarvittavan opastuksen voi pyytää myyjältä ja kerrata auton omasta ohjekirjasta.

Päiväajovalotoiminto pois päältä

Uudemmissa autoissa olevilla päiväajovaloilla ajettaessa ei jokaisessa automallissa pala takavalot automaattisesti. Päiväajovalotoiminto voi kytkeytyä päälle, kun valoa on riittävästi, mutta näkyvyys on muutoin heikko esimerkiksi aamu-usvan tai sateen takia.

”Silloin on kuljettajan tehtävänä korjata tekniikan virhearviointi ja kytkeä varsinaiset ajovalot päälle”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen korostaa.

Pimeällä tai hämärässä ajettaessa tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on muita häikäisemättä mahdollista, eikä tieosuus ole muutoin valaistu. Oikea-aikaista havainnointia tuetaan suuntaamalla katse niin kauas kuin ajovalot näyttävät.

Auton sisällä olevat näytöt saattavat olla liian valoisia ja sokaista kuljettajaa. Pelkästään matkapuhelimen näyttö vieressä istuvalla voi olla liian kirkas ja estää kuljettajaa tekemästä tarpeellisia havaintoja. Kuljettajan vastuulla on huomauttaa kanssamatkustajille kännykän näytön himmentämisestä tai puhelimen kokonaan pois laittamisesta, jos se haittaa ajamista.

« Takaisin