Sedu Ähtärin rakennusalan opiskelijat telineillä valmiina maalaamaan räystään aluslaudoitusta.

Sedu Ähtärin rakennusalan opiskelijat telineillä valmiina maalaamaan räystään aluslaudoitusta.

Pientaloja oppilastyönä Ähtärissä

7.10.2015

Sedu Ähtärin rakennusalan opiskelijat telineillä valmiina maalaamaan räystään aluslaudoitusta.

Taisto Järvinen

Sedu Ähtärin rakennusalan opiskelijoilla jatkuvasti omakotitalojen rakennuskohteita

Ähtärissä ovat ammatillisen oppilaitoksen opiskelijat rakentaneet omakotitaloja ja tehneet muita rakentamiseen liittyviä käytännöntöitä usean vuosikymmenen ajan. Uusia ok-taloja on oppilastyötä tehty yhteensä lähemmäksi 50. Työn alla on yleensä samanaikaisesti yksi tai kaksi kohdetta ja valmiiksi tulee vuosittain keskimäärin yksi talo.

Rakennustöitä tehdään nyt Hömmön alueella. Loppusyksyn aikana käynnistyvät maansiirto- ja tonttityöt Riihimäen alueelle tulevan ok-talon tontilla.

Opettaja Matti Muhonen sanoo omakotitalojen olevan oppilaiden perusrakennustyötä. Toki tehdään myös pienrakennuksia salityötä ja korjausrakentamista erilaisissa kohteissa sekä tilojen muutostöitä. Rivitalon rakentaminen on myös mahdollista. Tarjontaa töistä on enemmän kuin niitä voidaan toteuttaa.

  • Rakennamme ympäri vuoden. Tekemällä talo sokkelista viimeiseen listaan saakka, saadaan opiskelijoille kattava kuva rakentamisesta.
  • Käytännön rakentamisessa tulevat tutuksi työmaan kulttuuri ja tavat sekä käytännön työn vaatimukset ja saadaan rohkeutta mennä koulun jälkeen töihin. Työelämässä pitää myös ottaa vastuuta ja huomioida toiset henkilöt.
  • Työssäoppiminen on noussut yhä merkittävämpään rooliin kolme vuotta kestävässä opiskelussa. Tietenkin asiat pitää teoriassa oppia ennen käytäntöjen omaksumista.

Sedu Ähtärin rakennusala tekee yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa. Opiskelijat ovat työssäoppimassa myös lähiseudun rakennusliikkeiden työkohteissa. Näin toimien yhteistyön tuloksena rakennusliikkeillä on mahdollisuus täydentää henkilöstöään koulun loputtua.

Myytävää tulee

Sedu Ähtärin opiskelijoiden rakentama toinen ok-talo on myytävänä Hömmön alueella. Ensimmäiseksi tehdyssä asutaan jo, ja kolmas valmistuu ensi vuoden syksyllä.

Nyt myytävänä oleva on upea talo jossa on 5h, k, ph, khh, s. Talon asuinpinta-ala on 166 neliömetriä. Lisäksi on lämmin autotalli, autokatos ja kaksi lämmintä varastoa. Talo lämpiää maalämmöllä ja siinä on varaava takka.

Rakennusvaiheessa olevan talon asuinpinta-alaksi tulee 109,5 neliömetriä. Taloon tulee vesikiertoinen lattialämmitys ekokattilalla sekä varaava takka. Myös aurinkokennot ovat mahdollisia.

« Takaisin