Museoaktiivi Teuvo Mäkelä sekä hanketyöntekijä Eija Koskela ovat iloisia Suomen Pesäpallomuseon laajasta esinemäärästä.

Museoaktiivi Teuvo Mäkelä sekä hanketyöntekijä Eija Koskela ovat iloisia Suomen Pesäpallomuseon laajasta esinemäärästä.

Pesäpallomuseo huokuu lajin historiaa

29.6.2022

Tomi Olli

Vimpelin keskustassa sijaitseva Suomen Pesäpallomuseo vie matkalle lajin historiaan. Museo on avoinna syyskuun loppuun saakka kello 9-21, ja siellä on automaattinen kulunvalvonta. Museoon on vapaa pääsy, mutta halukkaat voivat jättää vapaaehtoisen pääsymaksun paikalla olevaan lippaaseen. Rahat käytetään museon toiminnan edistämiseen. 100 vuotta pesistä - museossa -hankkeen työntekijä Eija Koskela sanoo museosta löytyvän monenlaista.

- Museossa on esillä kansallispelin historia laidasta laitaan, mukana on esimerkiksi mitaleita, pelivälineitä ja –pukuja sekä tietoa lajin historiasta. Vanhimmat esineet ovat 1920-luvulta peräisin olevat pesäpalloräpylät.

- Nykypäivää taas edustaa esimerkiksi Vimpeli Vedon lyöjäjokeri Janne Mäkelän pelipaita sekä pyörivä livekuva. Lisäksi museossa on selostusnurkkaus.

Eräs museon mieleenpainuvimmista kokonaisuuksista on lajin kunniagalleria, missä on mukana kaksikymmentäviisi lajilegendaa. Museoaktiiveihin kuuluva Teuvo Mäkelä on kokonaisuudesta iloinen.

- Kunniagalleria on iso asia. On hienoa, että kaikki kunniataulut ovat nyt samassa paikassa.

 

Kunnianosoitus pesäpallolle

Mäkelä kannustaa tutustumaan Suomen Pesäpallomuseoon, joka sijaitsee vain pallonheiton matkan päässä legendaarisesta Saarikentästä.

- Kyseessä on ainutlaatuinen paikka Suomessa, vastaavaa ei löydy muualta. Tämä on samalla kunnianosoitus tänä vuonna sata vuotta täyttävälle pesäpallolle ja sen taipaleelle Suomessa.

- Museossa järjestetään myös Vedon kotiottelupäivinä tietokilpailuja. Lisäksi kesän aikana on luvassa erilaisia tilaisuuksia.

Pesäpallomuseon esineitä myös digitoidaan parasta aikaa, ja jo tämän kesän aikana on mahdollisuus tehdä virtuaalinen museokierros.

- Tällä tavoin kauempanakin asuvat pääsevät kätevästi tutustumaan museoon, Koskela iloitsee.

Vimpelissä järjestetään myös 9.-17.7. ensimmäiset Pesisfestivaalit. Päivien aikana koetaan muun muassa useita pesäpallo-otteluja sekä kilpailuja kuten pallon- ja räpylänheiton MM-kisat sekä porrasjuoksun SM-kisa.

« Takaisin