Kuvassa parturi-kampaamo, Hiushoitola Marbellan yrittäjä Marketta Peltonen hiusjuuritutkimuksen parissa. Hänen mottonsa on, että sata vuotta elääkseen vaikka huomenna kuolis.

Kuvassa parturi-kampaamo, Hiushoitola Marbellan yrittäjä Marketta Peltonen hiusjuuritutkimuksen parissa. Hänen mottonsa on, että sata vuotta elääkseen vaikka huomenna kuolis.

Parturi-kampaamo, Hiushoitola Marbella hiusjuuritutkimusten asialla

5.6.2024

Vivi Triballi

Marketta Peltonen on hiusalan yrittäjä Alavudelta.

 • Olen syntynyt Alavudella ja käynyt lukiota täällä, mutta koska minulla oli huono kielipää, jäi lukio kesken, myöntää Marketta.

Ammatinvalinnan ohjaaja ehdotti Marketalle sitten parturi-kampaajan opettajan ammattia.

 • Niinpä hain ammattikouluun parturi-kampaaja linjalle. Kävin sitä kaksi vuotta ja sen jälkeen olin alan töissä Alavuden asemalla neljä vuotta. Sitten hain Vammalaan opettajaksi. Siinä työssä olin vuoden ja sen jälkeen hakeuduin Jyväskylään ammattiopettajien valmistuslaitokseen, kertoo Marketta Peltonen.

Koulutus kesti kaksi vuotta, minkä jälkeen tuore opetusalan ammattilainen sai paikan Salosta.

 • Olin siellä vuoden ja sen jälkeen kävin heittämässä keikan Mikkelissä, josta muutin Rovaniemelle, sillä sain sieltä vakinaisen paikan. Vuonna 1979 muutin takaisin Alavudelle, koska mieheni ei saanut Rovaniemeltä mieleistään työpaikkaa. Perustin samana vuonna yrityksen Alavudelle, koska liikkeen entinen omistaja jäi sairaseläkkeelle, selvittää yrittäjä ja lisää, että Marbellan palveluksessa on ollut 2-3 apulaista.

Hiusjuuritutkimuksista muotikampauksiin

Marketta Peltonen tietää, miten hankalina monet voivat kokea esimerkiksi hiustenlähdön tai hiuspohjan monet ongelmat. Peltonen onkin erikoistunut tutkimaan hiuspohjaa ja selvittämään hiusjuurissa ilmenevien ongelmien syitä.

 • Olen erikoistunut hiusjuuritutkimuksiin perinteisten kampaamo ja parturitöiden lisäksi, kertoo Marketta ja suosittelee asiakkaille myös monipuolisia hiusravinteita, joita liikkeen myyntihyllyistä löytyy.
 • Suosittelemme asiakkaille tuotteita hiusten ja päänahan kunnon mukaan ja myös tehohoitoja.

Kesä on monenlaisten juhlien aikaa ja kampaamosta haetaan apua kun tarvitaan edustava kampaus.

 • Teemme juhlakampauksia kysynnän mukaan. Meillä käy asiakkaita Etelä-Pohjanmaalta aina Helsinkiin saakka.

Usein asiakkaat kuitenkin unohtavat muiden kiireidensä ohella hiusten täsmähoidon. Peltonen muistuttaakin oikeiden tuotteiden tärkeydestä.

 • Meidän suomalaisten pitäisi ostaa tuotteet ammattilaiselta, joka tietää mitä hiukset vaativat. Aika monet laiminlyövät oikeat tuotteet ja hiukset saatetaan pestä millaisilla tuotteilla vain, tietää kokenut alan ammattilainen.

Trendejä ja kakkukahvit

Parturi-kampaamoalan yrittäjän täytyy olla muotivirtausten tasalla ja muoti vaihtuu aika nopeasti.

 • Tämän hetken trendit ovat luonnolliset pitkät hiukset tai polkkamallit ja keskipääjakaus. Miehillä sivut pidetään lyhyinä ja päälle jätetään muotoiltavaa.

Kampaajan on myös osattava neuvoa siinä, mikä tyyli kenellekin passaa.

 • Hiusten väri- ja leikkausmalliin vaikuttaa paljon se, mikä sopii asiakkaalle esimerkiksi kasvonpiirteisiin tai ihan luonteen mukaan.

Marketta Peltonen on pitkän uransa aikana viihtynyt alan töissä vaikka kampaamotyö onkin melko raskas ja käsityövaltainen ala.

 • Tämä ala on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Tästä alasta täytyy pitää, että jaksaa tehdä näitä töitä pitkään. Parasta työssäni onkin, että jokainen päivä on erilainen ja tässä näkee aina lopputuloksen, eli valmiin työn. Asiakkailta tulee myös usein positiivista palautetta, myöntää yrittäjä.

Marbella juhlii Alavudella 45 vuotista taivalta 12.6.2024.

 • Tarjoamme merkkipäivänä täytekakkukahvit ja lisäksi meillä on jotain arvontaa, vihjaa Marketta ja toivottaa vanhat ja uudet asiakkaat tervetulleiksi Marbellaan.

« Takaisin