Näytelmän kohtauksessa autonkuljettaja Kortelainen (Petri Järvinen), lakkokarpaasit (Jani Nevala, Jarmo Nevala, Juha Rinne), tasa-arvovaltuutettu Nikula (Janne Koivisto) ja Nikulan sihteeri (Kaija Kangas).

Näytelmän kohtauksessa autonkuljettaja Kortelainen (Petri Järvinen), lakkokarpaasit (Jani Nevala, Jarmo Nevala, Juha Rinne), tasa-arvovaltuutettu Nikula (Janne Koivisto) ja Nikulan sihteeri (Kaija Kangas).

Panu Rajalalta jälkihöyryistä mainio näytelmä Karvassuon Kapina

21.7.2016

Karviassa nälkälakko Natura 2000 -suunnitelmista vuonna 1997  

Panu Rajalalta jälkihöyryistä mainio näytelmä Karvassuon Kapina

Karisamuli Korpela, teksti ja kuvat

Vuonna 1997 pohjoissatakuntalainen Karvia oli ulkomaalaistenkin tietotoimistojen kiinnostuksenkohteena neljän paikkakuntalaismiehen nälkälakon takia. Syynä silloisen ”lakkojohtajan”, metsäinsinööri Petri Kujanpään sekä Hannu Niemen, Urpo Tuokkolan ja Sulo Viitalan nälkälakkoon oli Euroopan Unionin Natura 2000 -suunnitelmat Suomeen. Niiden takuumiehiksi ja maksajiksi joutuisivat loppu viimeksi maa- ja metsätaloudessa toimivat elinkeinojensa rajoittamisten takia. Pahimmillaan joidenkin maatalousyrittäjien tuottavista pinta-aloista jopa lähes 90 prosenttia jäisi suunnitelmien mukaan suojelualueiksi.   

Lakko huomioitiin heti alueen paikallislehdissä ja heti perään maakuntalehdissä, sitten maan valtalehdissä ja tv-kanavilla ja lopuksi myös ulkomaalaisissa tietotoimistoissa kuten BBC, Reuters ja Ruotsin TV. Se päättyi vasta sitten, kun silloinen ympäristöministeri Pekka Haavisto saapui Karviaan neuvottelemaan lakkolaisten kanssa. Haavisto sanansaattajana valtiovalta teki myönnytyksiä ja lakko loppui. Mutta kuten arvata saattoi, lupaukset olivat lupauksia ja kiista jatkui mm. silloisen oikeuskansleri Paavo Nikulan toimistossa.

Näissä jälkimainingeissa 1995 perustettu Karvian Teatteriyhdistys tilasi kirjailija Panu Rajalalta asiaan liittyvän näytelmän käsikirjoituksen, jonka rakentuisi edellä mainittuihin faktoihin petettyine lupauksineen, mutta olisi fiktiivinen kertoessaan tarinaa eteenpäin. Vuonna 2005 valmistunut käsikirjoitus on odotellut aikaansa, joka on nyt. Näytelmä on samalla yhtenä tilaisuutena juhlistamassa Karvian 150-juhlavuotta. Näytelmän nimi on ”Karvasuon kapina” ja se sijoittuu Kantin koulun vieressä olevan kunnan omistaman lomakeskus Jokipirtin pihamaalle eli samaan paikkaan, jossa se myös esitetään tiiviisti 12 kertaa heinäkuun loppuun mennessä. Sen kantaesitys oli eilen keskiviikkona.   

- Käsikirjoituksen tilaaminen Rajalalta oli luontevaa jatkumoa, sillä häneltä valmistui Karviaan kunnan tilaamana ”Kaarihalli taivaaseen” käsikirjoitus vuonna 1996, jolloin Karvia täytti 130-vuotta, kertoo näytelmän ohjaaja Leena Koivula.

Näytelmässä on 13 roolia, jotka kaikki on jyvitetty eri henkilöille.

- Koska harrastajia on tarpeeksi sekä täällä että Honkajoella, emme käytä tuplarooleja, Koivula jatkaa kertoen olevansa ylpeä näyttelijöistään.

- Harjoituksissa on käyty erimerkillisesti ja myös näyttelijät nauttivat Rajalan mutkattomasta ja hauskasta tekstistä asian vakavuudesta huolimatta.

Näytelmän juonena on lyhyesti mainittuna nälkälakosta muutaman vuoden jälkeen tapahtuva ex-oikeuskansleri, tasa-arvovaltuutettu Nikulan kutsuvierailu Jokipirtin maisemiin, jossa alkaa tosissaan tapahtua aina kansankäräjiin asti. Rooleja on mm. itse ”lakkokarpoaasit”, kaksi kunnanjohtajaa, poliisikonstaapeli Konnunsuo ja vaikkapa Nikulan sihteerikkö Pia Sompa-Kvitterström. 

- Paikoitusalue on Kantin koulun pihamaa, josta Jokipirtille on vain noin sata metriä. Sieltä olemme järjestäneet liikuntarajoitteisille kuitenkin non-stop kuljetuksen, sillä ruohikko ei ehkä ole paras mahdollinen alusta pyörätuoleille, Koivula vinkkaa ja muistuttaa vielä ryhmien mahdollisuudesta tilausruokailuun Jokipirtin avarassa salissa ja siitä, että pääsylipun hintaan sisältyy nisukahveet väliajalla.    

 

 

 

   

 

« Takaisin