Pullot ja tölkit palatuvat Suomessa kiertoon hyvällä prosentilla. Kuva: Palpa Oy.

Pullot ja tölkit palatuvat Suomessa kiertoon hyvällä prosentilla. Kuva: Palpa Oy.

Pantillisten juomapakkausten järjestelmä laajeni

10.1.2019

Tomi Olli

Suomen Palautuspakkaus Oy on laajentanut pantillisten juomapakkausten kierrätystä koskemaan myös hedelmä- ja kasvismehuja sekä mehu- ja juomatiivisteitä sekä glögitiivisteitä. Pantillisia pakkauksia on saatavilla kaupoista vähitellen alkaneen vuoden aikana. Laajennus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki mehut ja tiivisteet tulevat pantillisiksi, sillä se on juomavalmistajille ja maahantuojille täysin vapaaehtoista. Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurmisen mukaan juomatiivisteiden pantillisuus on kiinnostanut jo pitkään.

- Uudistusta ovat toivoneet niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin. Palpa on valmistellut laajennusta yhdessä viranomaisten kanssa, ja hyvän viranomaisyhteistyön ansiosta toivottu muutos saatiin aikaan, Nurminen sanoo.

Palpan hallinnoima pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmä koostuu uudistuksen jälkeen kolmenlaisista juomapakkauksista: PET-muovipulloista, lasipulloista sekä juomatölkeistä. Kaikki pakkaustyypit voi palauttaa samoihin palautusautomaatteihin, joita on Suomessa noin 4000. Nykyisin pantit vaihtelevat 0,10-0,40 euron välillä. Vuositasolla pantteja maksetaan noin 300 miljoonaa euroa. Palpan johtaja Tommi Vihavainen sanoo panttien vähimmäisarvojen olevan määrätty asetuksessa juomapakkausten palautusjärjestelmistä.

-  Suomen Palautuspakkaus noudattaa panteissa niiden vähimmäisarvoja. Sillä sektorilla ei ole tulossa muutoksia, Vihavainen toteaa.

 

Kovilla prosenteilla

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman huippuluokkaa. Esimerkiksi vuonna 2017 palautui lasipulloista kiertoon 87 prosenttia, muovipulloista 91 prosenttia ja tölkeistä 94 prosenttia. Kappalemääräisesti eniten palautetaan tölkkejä, niitä palautuu vuosittain yli 1,2 miljardia pantillista versiota sekä noin 50 miljoonaa pantitonta. 

- Pantti on hyvä kannustin kierrätykseen. Kun jatkossa saa entistä useammasta juomapakkauksesta pantin, uskomme tämän tuovan enemmän materiaalia takaisin kiertoon. Tämä puolestaan säästää luonnonvaroja ja energiaa, Nurminen sanoo.

Alumiinitölkkien materiaali käytetään uusien juomatölkkien valmistukseen, ja kierrätystä voidaan toistaa loputtomiin. Muovipullojen muovista tehdään puolestaan uusioraaka-ainetta, josta valmistetaan muun muassa uusia pulloja ja muita pakkaustarvikkeita. Kierrätyslasipullojen lasista valmistetaan uusia lasipulloja, muita lasipakkauksia, lasivillaa sekä vaahtolasia.

« Takaisin